Terug

Volg Hart van Nederland

Borstkankervereniging raadt vrouwen aan elke 3e van de maand borsten te checken

Borstkankervereniging raadt vrouwen aan elke 3e van de maand borsten te checken

Milieu en Gezondheid

2 mrt 2023, 13:52

Elke 3e van de maand moet de dag worden voor vrouwen om hun borsten te controleren op tekenen van borstkanker, als het aan de Borstkankervereniging Nederland en geneesmiddelenbedrijf MSD ligt. Het getal 3 lijkt op een gekanteld paar borsten en is dus een mooi geheugensteuntje, zo vinden de initiatiefnemers.

Een op de zeven vrouwen in Nederland krijgt in haar leven borstkanker, valt te lezen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Regelmatig je borsten controleren vergroot de kans er vroeg bij te zijn wanneer borstkanker zich heeft ontwikkeld.

Sylvia van der Veen ging drie jaar geleden met een "gigantische knobbel" in haar borst naar het ziekenhuis, maar kreeg daar te horen dat het geen kanker was. Zelf had ze haar twijfels, maar ook een half jaar later tijdens een controle was alles in orde. Tot ze drie jaar later meedoet aan een bevolkingsonderzoek en een diagnose krijgt: borstkanker:

Borstkankerpatiënte daagt ziekenhuis vanwege late diagnose: 'Ik plan niet eens meer mijn verjaardag'
1:48
Borstkankerpatiënte daagt ziekenhuis vanwege late diagnose: 'Ik plan niet eens meer mijn verjaardag'

Symptomen zelf waar te nemen

Bij borstkanker kan er een verharding of knobbeltje in de borst voelbaar zijn. Ook kan er juist een kuiltje in de borst zitten, is de tepel mogelijk ingetrokken of is de borst van vorm of grootte veranderd. Deze en andere symptomen zijn waar te nemen met zelfonderzoek, door te kijken en te voelen.

Day 3

'Day 3' heet de campagne waarmee de Borstkankervereniging en MSD meer vrouwen willen aanzetten tot het doen van zulk zelfonderzoek. Online is een agendaherinnering te downloaden, die de gebruiker elke 3e van de maand laat weten dat het tijd is voor het onderzoek.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.