Terug

Volg Hart van Nederland

Boer vrijgesproken die Q-koorts zou hebben verzwegen

Boer vrijgesproken die Q-koorts zou hebben verzwegen

Milieu en Gezondheid

13 juli 2021, 14:49

De rechtbank in Maastricht heeft dinsdag een 43-jarige voormalige geitenhouder uit het Limburgse dorp Ransdaal vrijgesproken. Hij zou in maart 2009 hebben verzwegen dat op zijn boerderij met duizend geiten Q-koorts was uitgebroken en in die tijd een klas met kinderen hebben toegelaten. Maar de rechtbank vond voor deze bewering door een oud-medewerker geen bewijs.

Een van de bezoekers op 19 maart 2009 was een toen 16-jarige verstandelijk gehandicapte jongen. Hij overleed in 2013. Zijn moeder ziet een verband tussen dat bezoek en zijn dood. Het Openbaar Ministerie aanvankelijk ook, maar ter zitting twee weken geleden kwam het OM hierop terug. De officier zei toch geen verband te zien tussen de dood van de jongen en de Q-koortsbesmetting, en eiste vrijspraak. De rechtbank gaat daarin mee. De jongen zou volgens medisch deskundigen aan de gevolgen van epilepsie zijn overleden, niet door Q-koorts.

Moeder diende klacht in

De zaak heeft een lange voorgeschiedenis. Aanvankelijk besloot het OM de boer niet te vervolgen. De moeder van de overleden jongen spande tegen deze beslissing met succes een klachtenprocedure aan. Het Hof besliste in deze procedure in 2019 dat de zaak alsnog voor de rechter moest worden gebracht. Het hof zag voldoende aanwijzingen dat de boer anders had moeten handelen.

Volgens de rechtbank liep de jongen tijdens zijn bezoek weliswaar Q-koorts op, maar is er geen causaal verband tussen deze ziekte en zijn overlijden in 2013.

Bovendien kon de boer volgens de rechtbank niet weten dat tijdens het bezoek van de kinderen de ziekte heerste in de geitenstal. De rechtbank wees erop dat het bedrijf pas op 25 maart officieel besmet werd verklaard, vijf dagen na het bezoek van de kinderen en hun begeleiders.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.