Milieu en Gezondheid
11 okt 2021, 13:14
In Engeland worden kinderen massaal ingeënt tegen de griep. Volgens de Nederlandse Gezondheidsraad is dat vooralsnog niet nodig, met de nadruk op 'vooralsnog'. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid gaat kijken of het "opportuun" is om de raad op dit punt om nieuwe advies te vragen.
Virologen verwachten komende winter een zware griepgolf en daarom vaccineren ze in Engeland ook kinderen tegen de ziekte. Blokhuis snapt op zich wel waarom, vertelt hij maandag bij het startschot van de Nationale Griepprikdag. "Kinderen een griepprik geven gaat uit van de gedachte dat als je kinderen vaccineert, ook ouderen beschermt."
Het belang van het halen van de prik klinkt bekend: het ontlasten van de zorg. "In 2018 zijn er veel mensen overleden ten gevolg van griep", benadrukt Blokhuis. "Wij willen voorkomen dat er dezelfde druk op de zorg ontstaat als toen. Als je griep en corona naast elkaar hebt en daardoor enorme druk op ziekenhuizen ontstaat, heb je de poppen aan het dansen."
Volgens de staatssecretaris is nu al te zien "dat allerlei operaties niet doorgaan omdat ziekenhuizen vol liggen met mensen met corona". Uit de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) blijkt dat er zondag 479 coronapatiënten waren opgenomen. Dat aantal schommelt al een tijdje tussen de 400 en 500.
Jaarlijks halen zo'n vier miljoen mensen in ons land de griepprik. Dit jaar zijn behalve zestigplussers en mensen met een verzwakte gezondheid ook zwangere vrouwen en mensen met overgewicht welkom om een inenting te halen. Vanaf volgend jaar krijgen de nieuwe groepen een oproep via de huisarts, maar als ze willen, kunnen ze nu al een prik krijgen.
Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren. Je kunt je op ieder moment afmelden. Zie voor meer informatie de privacyverklaring.