Milieu en Gezondheid
19 aug 2021, 15:15
Dat we nu weer in grotere getalen op reis gaan, is een feest voor de bedwants. De beestjes kroelen maar al te graag in bedden van hotels en huisjes. Voor vakantiegangers en verdelgers is het vanzelfsprekend geen fijn weerzien met bedwants.
Een bedwants is een klein insect dat tot zes millimeter groot wordt. Ze voeden zich met het bloed van de mensen en dieren. Vaak bijten ze in je huid als je in bed ligt, maar de beestjes kunnen zich eigenlijk overal nestelen. Denk aan kiertjes, onder het laminaat of achter de muren. Bestrijding is het erg moeilijk, want met daglicht laten ze zich niet zien.
Ieder jaar krijgen verdelgers in de vakantieperiodes veel meldingen en klachten binnen van mensen die na een paar dagen weg zijn gebeten door bedwantsen of nog erger: de beestjes vanuit de koffer mee naar huis hebben genomen. Om vervolgens weer van de insecten af te komen, is volgens expert Martijn Vreedenburgh erg lastig.
De verdelger gebruikt honden voor het opsporen van de beestjes honden. De viervoeters kunnen de bedwantsen namelijk op meters afstand ontdekken. "Ik had een klant die niet geloofde dat ze onder zijn laminaat zaten, totdat de honden aansloegen op een heel nest onder zijn vloer", aldus Vreedenburgh. "De beestjes lopen wel zo'n 200 meter op een dag."
Ook de Maastrichtse Zahra kan meepraten over de 'terreur' van de kleine beestjes na een weekendje weg met een vriendin in Rotterdam. "We hadden geen problemen met een 'cracky' hotel. Daar konden we nog wel om lachen", blikt ze terug.
Maar op het moment dat de twee een dutje willen doen, is het al snel raak. "Ik lag nog geen halfuur en ik voelde wat op mijn schouder", vertelt het slachtoffer. "Ik zag vier grote bulten op een rij. En het waren geen muggenbulten, ze waren zo symmetrisch aan elkaar. Dat zijn bedwantsen!"
Als Zahra opstaat, blijken er allemaal vlekken te zitten op het bed. De vriendinnen verkassen naar een andere hotelkamer, maar ook daar is het raak: beiden vallen opnieuw ten prooi aan de beestjes. "Heel vies!", zegt Zahra. "Maar naast de bulten waar ik allergisch op reageer, zijn nu vooral de zorgen of we de bedwantsen hebben meegenomen naar huis."
Een bedwants in een koffer of tas kan dan ook voor grote problemen zorgen. De dieren planten zich snel voort, dus als je de insecten in huis hebt, is het zaak om het probleem bij de wortels aan te pakken.
Dat betekent volgens verdelger Vreedenburgh dus goed de boel in de gaten houden na thuiskomst. "Er is een incubatietijd van twaalf dagen", legt hij uit. "Als je gebeten bent, moet je opletten of er geen nieuwe bulten bij komen, want dat zou inderdaad kunnen betekenen dat de bedwants is meegegaan."
Ga je op reis en wil je de kans om in contact te komen met bedwantsen zo klein mogelijk houden? Zet bij aankomst dan je koffer niet op bed, maar op een tafel, adviseert de expert. Ook is het van belang om je spullen niet open te laten staan, zo geef je de vervelende beestjes niet de kans om in je bagage te kruipen.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.