Terug

Volg Hart van Nederland

Baby's steeds vaker urenlang voor scherm, dit zijn de gevolgen

Milieu en Gezondheid

24 mrt 2023, 08:09

Ouders laten hun baby’s steeds langer voor een scherm zitten, blijkt uit onderzoek. Gemiddeld besteden jonge kinderen tot en met zes jaar nu dagelijks honderd minuten aan digitale media, met name op tablet, telefoon of televisiescherm. Dat meldt Netwerk Mediawijsheid na onderzoek.

Volgens de richtlijnen van de World Health Organisation (WHO) zouden kinderen tot twee jaar helemaal geen schermtijd moeten hebben. Kinderen tot vijf jaar zouden maximaal één uur per dag achter een scherm mogen plaatsnemen. Maar baby's worden niet meer gespaard, met ouders die speciale wipstoeltjes met tablethouders gebruiken om hun baby's zoet te houden. Een kwart van de ouders geeft aan dat hun kind van 0 of 1 jaar oud minstens twee uur per dag aan beeldschermen besteedt.

Die lange schermtijd is ongezond, omdat het gebruik van schermen ten koste gaat van beweging. Het gebruik van digitale media bij jonge kinderen gaat vaak gepaard met stilzitten, wat kan leiden tot slaapstoornissen, vertraagde taalontwikkeling en overgewicht.

Als kinderen eenmaal naar school gaan, zorgt hun verslaving aan beeldschermen ook voor problemen. Leraren zijn er helemaal klaar mee:

Je telefoon in een zakje, gaat dat telefoonverslaving tegen?
2:15
Je telefoon in een zakje, gaat dat telefoonverslaving tegen?

Pandemie

"In voorgaande jaren hebben we al vaker een toename gezien van dagelijkse schermtijd bij jonge kinderen en dat lijkt zich nu wederom voort te zetten", zegt lector Jeugd & Media Peter Nikken van hogeschool Windesheim, die dit zorgelijk vindt. "Overmatig gebruik van digitale media en te weinig beweging op jonge leeftijd kan slaap en taalontwikkeling negatief beïnvloeden en overgewicht en bijziendheid in de hand werken", zegt hij.

Bijna 80 procent van de ouders geeft overigens aan tevreden te zijn over de balans van slapen, bewegen en zitten bij hun kind. Ouders hebben hierin een belangrijke voorbeeldrol, stelt het Netwerk Mediawijsheid, zowel op het gebied van beweging als gebruik van digitale media. Meer dan de helft van de ouders in dit onderzoek zegt zich bewust te zijn van deze rol.

Tegelijkertijd vindt bijna de helft van de ouders het moeilijk om het goede voorbeeld te geven, door bijvoorbeeld niet te veel op hun telefoon te zitten. "Dat digitale media onderdeel zijn van het dagelijks leven, daar kunnen we niet meer omheen, maar we kunnen wel kijken naar hoe, wanneer en hoe lang jonge kinderen er gebruik van maken", zegt onderzoeker Anouk Tuijnman van het Trimbos-instituut.

Het onderzoek Iene Miene Media naar het mediagebruik in gezinnen met jonge kinderen vindt jaarlijks plaats. Dit jaar was er ook een verdiepend onderzoek. Het onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau No Ties in opdracht van het Netwerk in samenwerking met Nikken en Tuijnman, werd gehouden onder 1076 ouders van kinderen van negen maanden tot en met zes jaar.

Hart van Nederland/ANP

Foto: Youtube

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.