Milieu en Gezondheid
25 nov 2021, 21:54
Bijna een kwart van de operatiekamers is op dit moment niet in gebruik, door de oplopende druk in de ziekenhuizen. Door de toename van coronapatiënten en het stijgende ziekteverzuim onder personeel zijn niet-corona patiënten daar de dupe van. Een van hen is de 22-jarige Ashley.
Ashley is meervoudig gehandicapt, maar kan zich doorgaans prima redden dankzij haar elektrische rolstoel, spraakcomputer en hulp van haar moeder Gina en verzorgers. Maar sinds afgelopen maart niet meer. Er is een bot uit de heup van Ashley geschoten en daardoor is ze nu bedlegerig en heeft ze constant pijn. Eerst kon Ashley in een rolstoel rijden en met een traplift naar boven, waar haar moeder haar bijvoorbeeld kon douchen. Dat ging nu niet meer. Gina waste haar daarom terwijl ze in bed lag, terwijl Ashley het uitkrijste van de pijn.
Gelukkig vond Gina een fijne plek voor haar dochter waar ze goed wordt verzorgd, maar die locatie is uren reizen voor moederlief en ondertussen blijft Ashley bedlegerig en is ze volledig afhankelijk van andere mensen. Hoe lang die situatie nog zal duren, valt niet te voorspellen. "Ik ben bang dat ze nog heel lang pijn moet lijden, en zich niet kan bewegen", zegt Gina tegen Hart van Nederland.
Want de aandoening die Ashley heeft is dan wel pijnlijk, maar ze loopt geen levensgevaar en haar situatie is niet van acute ernst. En dan gaan mensen voor wie dat wel geldt voor, legt Michael Verhofstad, hoofd Traumachirurgie Erasmus MC, uit. "Als een patiënt bijvoorbeeld slijtage heeft aan de heup en een prothese zou krijgen, is de uitkomst van die behandeling niet slechter als je die langer uitstelt. Wel heeft die patiënt langer pijn."
Zorg met medische urgentie van minder dan zes weken gaat voor, aldus Verhofstad. Voor alles wat langer kan wachten hebben ziekenhuizen geen tijd en geen plek. Maar dat wil niet zeggen dat coronapatiënten sowieso voorrang krijgen, benadrukt hij. "Covid heeft per definitie een acuut begin: mensen thuis worden ziek, hebben koorts, hoesten een beetje en worden steeds benauwder. Ze komen nooit met een geplande opname het ziekenhuis in. Het is net als een ongeval, het is het acute karakter van de aandoening waardoor we het voorrang moeten geven", aldus een "gematigd pessimistische" Verhofstad.
Het doemscenario is dan ook dat ziekenhuizen straks alleen nog plek hebben voor acute zorg en dat betekent voor mensen als Ashley dat ze voorlopig niet verlost zijn van hun pijn.
Ondanks de pijn houden ze de moed er in, lacht Gina tegen Ashley, "Ze vindt het wel fijn om als prinses behandeld te worden dat iedereen voor haar rent! En daar zijn we heel dankbaar voor hé?"
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.