Terug

Volg Hart van Nederland

Artsen en verpleegkundigen schrijven brandbrief om steeds hogere werkdruk

Artsen en verpleegkundigen schrijven brandbrief om steeds hogere werkdruk

Milieu en Gezondheid

24 nov 2021, 22:42

Terwijl de druk op de zorg met de dag toeneemt, vrezen artsen en verpleegkundigen dat ook het komende kabinet weer weinig oog heeft voor de problemen in de sector. In een brandbrief roepen vijftien prominenten uit de medische wereld op tot actie in Den Haag. Ze laten weten dat ze zich ernstige zorgen maken over de plannen van de te vormen coalitie.

Sanne Cordfunke-Krebbekx, docent-onderzoeker verpleegkunde van Hogeschool Inholland, is een van de ondertekenaars. "Wat ik veel om mij heen hoor, is dat verpleegkundigen 'op' zijn. De situatie wordt steeds erger. Het is niet best."

Niet akkoord

De medici lijken afgeschrikt door het onlangs uitgelekte document, een schets voor het toekomstige regeerakkoord. "Opnieuw lijkt een nieuw kabinet zich niet te willen buigen over de omvang van structurele problemen in de zorg en over welke consequenties dit heeft voor de burger, de zorgverleners en het land", is te lezen in de brandbrief.

"Dit betreft niet alleen het door alle partijen erkende probleem van de steeds maar stijgende kosten voor de zorg, die als een koekoeksjong alle andere maatschappelijke velden verdringt, maar juist ook, in nog grotere mate, de toegankelijkheid en de kwaliteit van zorg." Die wordt volgens de artsen ernstig bedreigd, een trend die al zichtbaar was vóór de coronacrisis, maar die tijdens de crisis nog meer aan het licht is gekomen.

Deltaplan

De ondertekenaars stippen drie kernpunten aan waarop ze verbetering willen zien: structurele uitbreiding van de zorg, drastische vermindering van de administratieve last en erkenning van het belang van volksgezondheid, in plaats van het zien van de zorg als kostenpost.

"Eerder is al gepleit voor een taskforce onder de titel deltaplan voor de zorg", schrijven de artsen. "Gezien de omvang en diepte van de huidige problematiek is het woord deltaplan terecht: de problematiek, zowel inhoudelijk als financieel, is immens en er zijn daarom zeer ingrijpende maatregelen nodig."

Tekort aan mensen

Veel partijen pleiten momenteel voor het verhogen van de capaciteit op de intensive care. Een paar honderd extra bedden neerzetten is het probleem niet. Maar hoe krijg je genoeg IC-verpleegkundigen op de been? Vier van de tien hbo-afgestudeerden verlaten het vak alweer binnen twee jaar, ziet ook Sanne Cordfunke-Krebbekx.

"Bijna de helft stopt weer binnen twee jaar. De grootste problemen zijn toch wel de werkdruk, de administratielast en het gebrek aan zeggenschap. Dat zijn heel belangrijke punten. Maar ook: het salaris..." aldus de onderzoeker.

Zelf stopte ze ook met het werken als verpleegkundige, al leidt ze nu wel de nieuwe generatie op. "Ik merkte dat voor een aantal zaken meer aandacht moest komen, zoals die zeggenschap. Vanuit het onderwijs zou ik dan mensen opleiden die daar veel meer mondig in zouden worden. Daarom wilde ik graag het onderwijs in."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.