Terug

Volg Hart van Nederland

Artsen roepen supermarkten op tot sigarettenban: 'Per dag beginnen 70 kinderen met roken'

Milieu en Gezondheid

23 sep 2022, 06:59

Haal sigaretten nu uit de supermarkt! Dat is de boodschap van een groep artsen die vrijdag actievoert in Rotterdam. "Hoe minder verkooppunten er zijn, hoe minder je de kans hebt dat kinderen in aanraking komen met sigaretten en de gevolgen ervan."

Volgens huisarts Shakib Sana beginnen dagelijks zo'n 70 kinderen per dag met roken. "Sommigen van hen worden later patiënt van diezelfde artsen als die nu actievoeren", vertelt Sana aan Hart van Nederland. De artsen willen zo snel mogelijk een verbod op het verkopen van sigaretten in de supermarkt. "Het liefste vanaf vandaag en niet pas vanaf 2024, zoals ze nu van plan zijn."

De beschik- en grijpbaarheid van sigaretten in wijken, en dan met name in achterstandswijken, is volgens Sana gewoon te groot. "We weten dat per dag 70 kinderen starten met roken. Dan kunnen we niet spreken van een rookvrije generatie."

Sigaretten vaak in het zicht

De artsen komen met een petitie om aan te tonen hoe veel mensen en organisaties achter hen staan. Onder de ondertekenaars zijn het KWF, het Longfonds, maar ook bijvoorbeeld het ErasmusMC en de Nederlandse Internisten Vereniging. Ze roepen hierin specifiek supermarkten op tot actie. "Je gaat met je ouders naar de supermarkt om je eerste levensbehoefte te kopen, zoals groente, fruit, brood en vlees. Je komt er vaak, kinderen op school gaan ook vaak in de pauze in de supermarkt hun eten halen", zegt Sana. "Dan zie je dat sigaretten makkelijk in het zicht zijn en dat verhoogt de grijpbaarheid."

Er vallen volgens de arts ongeveer 20.000 doden per jaar door de gevolgen van roken. "Die mensen vallen niet ineens neer als herfstbladeren, maar ze moeten jarenlang inleveren op kwaliteit van leven. Dat willen we stoppen als dokters." Hij zegt dat de kans groot is dat als kinderen jong beginnen met roken, ze eraan verslaafd raken. "De patiënten die wij als huis- en longartsen nu in de spreekkamer zien, zijn ook patiënten die op jonge leeftijd zijn begonnen met roken. Dat willen we natuurlijk voorkomen."

Petitie en de straat op

Sana en de groep die achter hem staat zijn niet alleen een petitie gestart, ze voeren vrijdag ook actie op de markt in Rotterdam. Dat begon ooit om voorlichting over coronavaccinaties te geven en ze hopen opnieuw op succes. "Hoe minder sigaretverkooppunten er zijn, hoe minder je de kans hebt dat kinderen in aanraking komen met sigaretten. Het is een puzzelstukje."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.