Terug

Volg Hart van Nederland

Mogen artsen iemand zonder mondkapje zorg weigeren?

Mogen artsen iemand zonder mondkapje zorg weigeren?

Milieu en Gezondheid

27 dec 2021, 22:37

Het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat zorgverleners zelf mogen weten hoe ze omgaan met de mondkapjesplicht. Aanleiding is een filmpje dat rondgaat op social media. Daarin zie je hoe een vrouw wordt geweigerd bij de spoedeisende hulp in Haarlem, omdat ze geen mondkapje wil dragen.

In een schriftelijke reactie laat het ministerie weten dat zorgverleners zelf mogen bepalen of ze mensen vragen een mondkapje op te doen: "Als het beleid van huisarts is dat bezoekers een mondneusmasker dragen, dan kan dat worden gezien als één van de huisregels van de praktijk en dan kan de huisarts mensen verplichten zich daaraan te houden."

Zorgplicht blijft

Toch mag een huisarts iemand die geen mondkapje op wil niet zomaar wegsturen, volgens het ministerie: "Het ontslaat de arts niet van zijn zorgplicht voor zijn zieke patiënt. De koepelorganisatie van huisartsen geeft daarom zelf ook aan dat de arts de belangen bij het hanteren van een mondkapjesplicht goed afweegt: het belang van bescherming van zorgverleners en andere patiënten tegen het belang van de individuele patiënt en diens vrijheid om wel of geen mondmasker te dragen."

Daarnaast vraagt de Vereniging van Huisartsen volgens het ministerie rekening te houden met de specifieke situatie: "Als een patiënt weigert het masker op te zetten, vraag dan naar de reden waarom. Misschien dat een gesprek ook tot een goede oplossing voor beide kanten leidt. Denk bijvoorbeeld aan contact via telefoon of beeldbellen aanbieden als een patiënt blijft weigeren en klachten heeft die ook op een andere manier kunnen worden beoordeeld." Daarnaast zou ook een spoedsituatie reden zijn om een uitzondering te maken.

Het Spaarne Gasthuis laat in een reactie aan Hart van Nederland weten dat ze het landelijk beleid volgen: in alle openbare ruimtes dragen zowel patiënten als medewerkers een mondkapje en nemen ze de anderhalve meter afstand in acht. "Dit geldt overal en des te meer in een ziekenhuis waar vaak (ook) kwetsbare mensen komen. We vinden het als ziekenhuis vanzelfsprekend heel belangrijk om patiënten, bezoekers en medewerkers een veilige omgeving te bieden en doen er alles aan om verspreiding van het coronavirus te voorkomen."

Dikke enkel

Het filmpje dat op social media rondgaat, is gemaakt door een vrouw die naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis in Haarlem gaat. Ze komt daarheen omdat ze van de trap is gevallen en een dikke enkel heeft. In de wachtruimte krijgt ze te horen dat de huisarts haar niet kan helpen als ze weigert mondkapje te dragen. De vrouw gaat daarop in discussie met een beveiliger van het ziekenhuis. Naar eigen zeggen kán ze geen mondkapje dragen, maar waarom dat zo is vertelt ze niet.

Hart van Nederland heeft geprobeerd contact te leggen met de maakster van het filmpje, maar die was niet bereikbaar voor commentaar.

Foto: ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.