Milieu en Gezondheid
10 feb 2022, 16:29
De Amsterdamse clubs die van plan zijn zaterdagavond hun deuren te openen, laten zich niet afschrikken door de dreigende dwangsom van de gemeente en gaan gewoon open. Dat laat Pieter de Kroon, initiatiefnemer van de actie en voorzitter van Overleg Amsterdamse Clubs (OAC) weten. Amsterdamse nachtclubs die meedoen aan de protestactie 'De Nacht staat op' riskeren een boete van 4500 euro als ze de deuren openen.
"Ik heb begrip voor de positie van de burgemeester en dat ze moet handhaven, maar we hopen dat de gemeente ervoor kiest ons niet direct een boete op te leggen", aldus De Kroon. "Deze mogelijke dwangsom verandert niks voor de clubs, wij gaan gewoon open. We hebben nog steeds niet genoeg perspectief geboden gekregen vanuit Den Haag. Om weer een avondje open te kunnen en heel veel blije mensen om ons heen te hebben betekent heel veel voor ons."
In Amsterdam hebben diverse clubs aangekondigd dat ze zaterdagavond meedoen met de actie, waarmee ze aandacht willen vragen voor de langdurige sluiting waar het nachtleven vanwege de coronamaatregelen mee te maken heeft. Eerder werd bekend dat alle tickets van de Amsterdamse clubs die meedoen zijn uitverkocht. Het zou gaan om zo'n 20.000 tot 25.000 kaarten.
De actie werd vorige week aangekondigd door brancheorganisatie Nachtbelang en het Overleg Amsterdamse Clubs (OAC). De initiatiefnemers zeggen het zat te zijn dat bij de plannen van het kabinet om de samenleving te heropenen niet aan het nachtleven wordt gedacht. In het hele land hebben clubs zich bij de actie aangesloten.
Ondertussen hebben de boa's ook van zich laten horen. Zij willen aanstaande zaterdagavond- en nacht extra hulp als zij moeten controleren of de nachtclubs tegen de regels opengaan. Omdat de politie staakt vanwege cao-onderhandelingen, vragen vakbond BOA ACP en de Nederlandse Boabond nu de Arbeidsinspectie om te controleren of boa's hun werk wel veilig kunnen doen.
De vakbonden vinden het voor boa's niet veilig genoeg als zij in hun eentje de sluitingstijden van de nachtclubs moeten handhaven. "Normaliter doen boa's dit werk enkel in samenwerking met de politie", aldus de vakbonden. "Een boa in uniform, die nog steeds niet over de benodigde verdedigingsmiddelen beschikt, mag niet het slachtoffer worden van dadendrang van de burgemeesters."
ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.