Terug

Volg Hart van Nederland

Alles wat je moet weten over de tijdelijke vaccinatiestop met AstraZeneca

Alles wat je moet weten over de tijdelijke vaccinatiestop met AstraZeneca

Milieu en Gezondheid

15 mrt 2021, 10:01

Door de vaccinnatiestop van het coronavaccin AstraZeneca worden in Nederland 289.000 prikafspraken afgezegd. Vaccinaties met het vaccin van BioNTech/Pfizer en Moderna gaan wel gewoon door. Wat kun je verwachten als je de eerste prik van het AstraZeneca-vaccin hebt gehad of hier een afspraak voor had?

Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog.

Zondagavond werd bekend dat Nederland tot en met 28 maart stopt met vaccineren met het middel van AstraZeneca. Reden daarvoor zijn diverse nieuwe meldingen uit Noorwegen en Denemarken van mensen die na vaccinatie met het middel last kregen van bloedstollingen en een verminderd aantal bloedplaatjes.

De meldingen waren voor andere landen vorige week al reden om te stoppen met het vaccineren met het middel van AstraZeneca. En nu volgt Nederland dus ook. Om iedereen van genoeg informatie te voorzien, zette de Rijksoverheid de belangrijkste vragen en antwoorden op rij.

Waar moet ik op letten als ik al met het AstraZeneca-vaccin ben ingeënt?

Mensen die het vaccin al hebben gehad en na drie dragen onverwachte ziekteverschijnselen krijgen, wordt geadviseerd direct contact op te nemen met een arts. Ook als er opvallende onbekende klachten zijn, zoals grote of kleine blauwe vlekjes (puntbloedingen) in de huid.

Welke afspraken van het AstraZeneca-vaccin worden afgezegd?

Alle vaccinatieafspraken van AstraZeneca worden afgezegd t/m 28 maart 2021.

Ik word binnenkort gevaccineerd, maar ik weet niet met welk vaccin. Gaat mijn afspraak wel door?

Mensen die worden ingeënt met het AstraZeneca-vaccin zijn zorgmedewerkers van de GGD, 60-64-jarigen, mensen met Down en patiënten met morbide obesitas. Daarnaast krijgen ook ggz-cliënten en ggz-medewerkers het vaccin. Mensen die niet tot deze groepen behoren, krijgen een ander vaccin. Hun afspraak kan dus gewoon doorgaan.

Wat moet je doen als je al een prik van het AstraZeneca-vaccin hebt gehad?

De tussenperiode van de twee vaccinaties bij dit vaccin is 12 weken. De eerste vaccins van AstraZeneca zijn op 12 februari 2021 gezet. Op het moment van de tweede prik is mogelijk meer duidelijkheid.

Kan de tweede prik ook van een andere aanbieder zijn dan AstraZeneca?

Dat wordt niet geadviseerd. De overheid geeft aan dat ze het onderzoek hiernaar afwachten tot er een besluit worde genomen.

Kunnen mensen die een afspraak hadden voor het AstraZeneca-vaccin nu een ander vaccin krijgen?

Nee, dat gaat niet gebeuren. Deze groep moet wachten tot nader bericht. Het BioNTech/Pfizer-vaccin bijvoorbeeld is al gereserveerd voor andere mensen. Op dit moment is er geen ander vaccin beschikbaar.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.