Milieu en Gezondheid
15 feb 2022, 15:54
Het 1G-beleid, waarbij zowel gevaccineerden als ongevaccineerden zich verplicht moeten laten testen voor toegang tot een locatie, gaat alleen gelden voor binnenlocaties met meer dan vijfhonderd bezoekers. Dat melden Haagse bronnen dinsdag aan Hart van Nederland.
Het gaat dan bijvoorbeeld om grote nachtclubs of evenementenhallen. Voor een bezoek aan een evenement in de open lucht, zoals een voetbalwedstrijd of een festival, is geen toegangstest verplicht. De nieuwe toegangsregels, die volgende week vrijdag in gaan, zijn onderdeel van een reeks versoepelingen die het kabinet dinsdagavond bekend gaat maken.
De evenementenbranche is blij met de mogelijke versoepelingen voor de sector. "Versoepelingen zijn wat ons betreft hard nodig", zegt Jolanda Jansen, woordvoerster van de Alliantie van Evenementenbouwers en directeur van Rotterdam Ahoy. De directeur van MOJO, Ruben Brouwer, zegt dat hij "natuurlijk blij is", maar dat het "lang genoeg geduurd heeft". Ook Danny Damman, directeur van de Ziggo Dome, is "superblij". "Maar het is ook nodig om weer open te gaan, zodat we weer geld kunnen verdienen."
Wel zetten de organisaties vraagtekens bij het 1G-beleid. "Je kunt elkaar in de hele maatschappij ontmoeten en besmetten, dat leidt niet tot grote problemen in ziekenhuizen", zegt Jansen. "Waarom moet je dan wel bij evenementen testen?" Ook Brouwer snapt deze mogelijke maatregel voor alleen hun sector niet. "Straks hoef je je nergens voor te laten testen, behalve bij ons. Ik vind dat moeilijk uit te leggen."
Damman heeft een "dubbel gevoel", zegt hij. "Enerzijds ben ik heel erg blij met versoepelingen. Maar anderzijds is 1G een enorme drempel."
VNPF-directeur Berend Schans vraagt zich vooral af hoe de grens van vijfhonderd mensen tot stand is gekomen. "Nogal willekeurig", maar met grote gevolgen, vreest Schans. "We maken ons zorgen over de vraaguitval die 1G gaat veroorzaken." Want veel mensen hebben geen zin om zich te laten testen, denkt hij. Volgens Damman is het niet alleen "een enorme drempel" voor bezoekers, maar ook voor personeel. "We hebben als we openen zes concerten achter elkaar, moeten we dan zes keer het hele personeel laten testen?"
Momenteel mogen evenementenhallen maximaal 1250 bezoekers ontvangen, waarbij mensen moeten kunnen zitten en 1,5 meter afstand van elkaar moeten kunnen houden. Veel grote evenementen zijn hierdoor de afgelopen weken afgelast of verplaatst.
De reportage hierboven over het nachtleven dat dit weekend toch al even openging, was eerder te zien in Hart van Nederland.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.