Milieu en Gezondheid
12 feb 2021, 09:20
Moeite met lopen, pijn, paniekerige momenten. Tienduizenden jonge en gezonde Nederlanders kampen maanden na hun besmetting nog met zware klachten. Algo (51) uit Hoofddorp en Eli (25) uit Amsterdam zijn nog lang niet de oude.
Lees het laatste coronanieuws in ons liveblog
"Ik loop moeilijk, opstaan gaat met veel pijn en moeite, ik vergeet woorden en mijn korte termijn geheugen is heel slecht." Algo Ellensburg had zich het afgelopen jaar anders voorgesteld. Eind maart raakte ze besmet met het coronavirus en in april moest ze kunstmatig in coma worden gehouden. "Omdat ik het niet meer trok."
In de pre-coronatijd had was Algo naar eigen zeggen "up and running". Een goede baan, hard werken en veel tijd en energie steken in haar passie: zingen. Van dat alles komt al tien maanden helemaal niks. "Ik stond volop in het leven en was volop aan het genieten genieten. Dat is nu wel even anders. Ik geniet nog steeds, maar wel anders."
Toen ze tijdens de eerste coronagolf ontwaakte uit haar coma, werd er in het nieuws veel gesproken over besmettingen, ziekenhuisopnames en doden. Maar niet over herstellende mensen. "Ik wil laten zien hoe het herstel is en hoe langzaam het gaat. En hoe hard je daarvoor moet vechten."
Ze is er nu al bijna een jaar mee bezig. "Ik ben nog steeds niet op niveau. Ik heb veel last van prikkelingen en raak gauw in paniek. Als ik het even laat bezinken kan ik wel weer adequaat reageren, maar mijn eerste reactie is blinde paniek."
De 25-jarige Eli was altijd kerngezond, totdat hij vorig jaar maart geveld werd door het coronavirus. Tot op de dag van vandaag ondervindt hij daar nog klachten van. "De grootste klacht die ik heb is kortademigheid", zegt Eli. Een cardioloog die hem onderzocht ontdekte geen schade aan de longen. "Dat was heel fijn, maar hij zei: jouw hart is aan het compenseren om datgene dat fout gaat bij je middenrif weer recht te trekken."
Fysiotherapeutenbond KNGF schat dat op dit moment zeker 28.000 ex-coronapatiënten net als Algo en Eli onder behandeling zijn voor revalidatie. Daarvan is ruim de helft jonger dan 55 jaar. Ook het Nederlands Huisartsen Genootschap denkt dat het om tienduizenden mensen gaat. "Het is denk ik wel tijd dat we ons nu voorbereiden op de grote aantallen patiënten die er nu al zijn en er zeker nog aan gaan komen", aldus Guus Meerhoff van KNGF.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.