Terug

Volg Hart van Nederland

Al maanden geen zwemtherapie voor gehandicapten: 'Ik ga dit niet lang meer volhouden'

Milieu en Gezondheid

6 mei 2021, 17:24

De Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ) krijgt steeds meer hulpvragen van mensen die vanwege lichamelijk en psychische klachten afhankelijk zijn van therapeutisch zwemmen. Een-op-een hulp in het water is voor hen hard nodig, maar door de coronamaatregelen mogen ze al maanden het zwembad niet in. Volgens het NSWZ mag het kabinet niet langer meer wachten met het versoepelen van maatregelen voor deze groep.

Zwemtherapie is voor bijvoorbeeld ouderen, ernstig zieken en gehandicapten noodzakelijk voor pijnbestrijding en hun mobiliteit. Daarbij helpt het mensen die hulp nodig hebben ook om te ontspannen en om even niet aan hun ziekte te denken, legt Mieke van der Sloot uit. Zij is coördinator bij therapeutisch zwembad On Campus in Zwolle.

Daar zijn er meer dan honderd mensen die al maanden wachten op het moment dat ze weer het zwembad in kunnen. Een deel van de mensen mag sinds kort echter wel therapeutisch zwemles krijgen. “Maar dat zijn de mensen die zelfredzaam zijn en die we op afstand vanaf de kant therapie kunnen geven”, legt Van der Sloot verder uit.

Een-op-een hulp noodzakelijk

Mensen die niet zelfredzaam zijn, kunnen bijvoorbeeld niet zelfstandig het zwembad in en uit komen. “Daarbij is een-op-een hulp nodig, maar dat kan niet op anderhalve meter afstand. We kunnen ze daarom niet de hulp aanbieden die ze zo keihard nodig hebben”, zegt Van der Sloot. “Voor hen is het warme water noodzakelijk om de fysieke en mentale pijn te kunnen verdragen en te bestrijden. En dat wordt ze nu al te lang ontnomen.” Van der Sloot vindt het bizar dat mensen die het juist heel hard nodig hebben nu niet mogen zwemmen.

Een van die mensen is de 32-jarige Job de Jong. Job zit in een rolstoel, is spastisch en daardoor slechtziend. Voorheen ging hij drie keer per week zwemmen om fysiek en mentaal gezond te blijven. "Ik heb iemand nodig die me kan helpen het water in te komen, die stuurt en oefeningen met mij doet. Dat kan niet op anderhalve meter afstand." Zijn klachten nemen toe omdat hij niet mag zwemmen. "Ik ben nu stijver en heb meer pijn." Hij zou willen dat er maatwerk komt. "Kijk per situatie wat er mogelijk is. Ik ga dit niet lang meer volhouden."

'Gezondheid keihard achteruit'

Voorzitter Shiva de Winter van de NSWZ laat aan Hart van Nederland weten dat ze steeds meer hulpvragen krijgen van mensen die niet meer kunnen wachten om het zwembad in te gaan. “Mensen worden er moedeloos van dat ze niks kunnen. Hoe langer de versoepelingen uitgesteld worden, hoe stroever lichamen worden en hoe meer pijn ze krijgen. Zonder zwemmen gaan ze keihard achteruit”, zegt hij.

De Winter vindt dat het kabinet in Den Haag “wakker moet worden”. “Gezondheid staat op nummer één. We snappen dat het zwembad niet propvol mag komen te liggen, maar bepaalde doelgroepen moeten met urgentie voorrang krijgen”, aldus de voorzitter. “Zwembaden moeten meer ruimte krijgen voor begeleiding in het water binnen anderhalve meter. En wij willen meedenken hoe dat veilig kan.”

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.