Milieu en Gezondheid
7 juni 2021, 22:24
Meer mannen moeten stamceldonor worden. Met dat doel is deze week de campagne 'Match van je Leven' begonnen, die mannen tussen de 18 en 35 jaar moet aansporen zich op te geven als donor. "We zoeken zo'n tienduizenden mannen." Relatief weinig mannen zijn al stamceldonor en dat terwijl ze juist heel geschikt zijn. Om meer mannen aan te trekken, zetten onder anderen Oranjespelers Cody Gakpo (PSV) en Luuk de Jong (Sevilla) zich in voor de nieuwe campagne. De voetballers zijn zelf ook donor geworden.
Maar waarom is het zo belangrijk dat juist mannen zich laten registreren als stamceldonor? "Mannen zijn over het algemeen groter en daarom kunnen ze vaak meer stamcellen doneren", legt donorarts Mirjam Fechter van Stichting Matchis uit. "Daarnaast bestaat bij het toedienen van stamcellen van vrouwen die zwanger zijn geweest, een verhoogd risico op afstotingsreacties bij de patiënt." Dertig procent van de donoren is nu man.
Artikel gaat verder onder de video:
Waarom mannen minder doneren dan vrouwen is niet onderzocht. Je hoort wel eens dat mannen banger zijn voor prikken maar dat lijkt een broodje aap. "We weten het echt niet", vertelt woordvoerder Bert Elbertse. "Als we het aan mannen vragen vinden ze het onderwerp interessant, maar kennelijk niet interessant genoeg om je daarna in het onderwerp te verdiepen."
Stamceldonoren kunnen het leven redden van mensen met bloedkanker. Er zijn veel donoren nodig, want slechts 0,06 procent van het aantal donoren levert een match op met een patiënt.
In ons land staan nu 357.000 mensen als donor geregistreerd. Jaarlijks doneren uiteindelijk 220 mensen ook daadwerkelijk hun stamcellen.
Hoe belangrijk het is dat er meer donoren komen, weet Marlon Etnel uit Boskoop. Hij heeft lymfeklierkanker. De vader van drie jonge kinderen heeft al zijn hoop gevestigd op een match met een stamceldonor. Stamceltherapie is zijn enige kans om te genezen. Maar al twee jaar lang blijft een match uit. Het ziektebeeld bij Marlon begon met verhogingen en andere kwaaltjes. Toen hij gewicht begon te verliezen en last kreeg van opgezette klieren is hij naar de huisarts gegaan. Na een bloedtest bleek het al snel om kanker te gaan, Lymfeklierkanker om precies te zijn. Binnen een korte tijd staat het leven van Marlon op zijn kop. "Je schiet gelijk in een overlevingsmodus, ik dacht gelijk: 'Heb ik alles wel goed geregeld voor mijn gezin?' en dat soort dingen."
Marlon in ziekenhuis.
De vooruitzichten en overlevingskansen van Marlon zien er niet goed uit. "Ik wil niet dat mijn kinderen opgroeien met een zieke vader of een vader die er niet meer is. Ik wil hem er graag bijhebben als ze gaan trouwen", vertelt Charlotte, zijn partner. "Je kijkt dan echt naar de artsen om je man te redden."
Na een flinke chemokuur en immuuntherapie krijgt Marlon nu medicijnen die de kanker en het ziektebeeld op afstand houden. Maar de kankersoort wordt snel immuun voor de medicijnen die het lichaam binnenkrijgt. "Er moet steeds een nieuw potje op tafel komen om tijd te kopen", vertelt zijn partner.
Inmiddels wacht Marlon al twee jaar tussen hoop en vrees. "Een van die twee is altijd bij mij, en dat is hoop. Vrees iets minder, dat is meer voor mijn vrouw. Die zit iets anders in de wedstrijd." Er rest hem nu niks anders dan wachten op een stamceldonor.
Al snel nadat het duidelijk werd dat hij een stamceldonor nodig had, was er een persoon gevonden. Maar die trok zich uiteindelijk toch weer terug. "Dat was wel even balen toen." Maar een donor is wel iets wat uiteindelijk zijn leven moet gaan redden. "Pas als er een donor gevonden is kan ik weer voorruit kijken, dan heb ik weer een toekomst." Tot die tijd is de afwachten. "We leven nu echt in het hier en nu", voegt Charlotte aan. "Alleen een donor kan er voor zorgen dat mijn kinderen opgroeien met een papa."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.