Terug

Volg Hart van Nederland

Aantal gevallen van apenpokken in Nederland loopt op tot tachtig

Milieu en Gezondheid

14 juni 2022, 16:29

In Nederland is tot nu toe bij tachtig mensen het apenpokkenvirus vastgesteld, meldt gezondheidsdienst RIVM dinsdag. Dat betekent dat er sinds donderdag twintig nieuwe gevallen van apenpokken in ons land zijn ontdekt.

Het apenpokkenvirus komt vooral voor in bepaalde delen van Afrika, maar is sinds een paar weken aan een wereldwijde opmars bezig. Zo is de ziekte inmiddels in meerdere Europese landen opgedoken, maar ook in onder meer de Verenigde Staten, Canada en Australië. Het eerste Nederlandse geval werd op 20 mei vastgesteld.

Mannen die seks hebben met mannen

De afgelopen twee weken is het aantal gevallen in ons land verdubbeld. "Een groot deel van de mensen die positief testen zijn mannen die seks hebben met mannen", aldus het RIVM. Meerdere besmettingen zijn te linken aan Darklands, een groot homofestival dat begin mei werd gehouden in het havengebied van Antwerpen.

De gezondheidsdienst benadrukt tegelijkertijd dat iedereen apenpokken kan krijgen na nauw contact met iemand die besmet is. Zo zijn in Engeland ook een vrouw en een kind ziek geworden, aldus het RIVM. Hoe de verspreiding van apenpokken precies plaatsvindt en welke risicogroepen dus moeten worden gewaarschuwd, wordt nog uitgezocht.

Vaccin tegen apenpokken besteld

Het apenpokkenvirus is heel besmettelijk, maar de ziekte verloopt bij de meeste mensen vrij mild. Zieken kunnen eerst last krijgen van vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, koorts en algehele malaise. Na een paar dagen krijgen ze ook uitslag in de vorm van blaasjes op de huid. Binnen een paar weken verdwijnen de symptomen meestal weer.

Dinsdag maakte de Europese Commissie bekend dat de EU ruim 100.000 doses van een vaccin tegen apenpokken koopt. Het gaat om de Imvanex-inenting die ooit ontwikkeld is om te beschermen tegen gewone pokken, maar ook goed werkt tegen apenpokken. De Deense fabrikant Bavarian Nordic kan waarschijnlijk nog deze maand beginnen met leveren.

Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.