Milieu en Gezondheid
3 feb 2021, 09:51
Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge presenteerden dinsdagavond een nieuwe routekaart die perspectief zou moeten bieden op hoe Nederland uit de coronacrisis komt. Maar wie de kleine lettertjes leest, ziet dat het 'oude' normaal met het nieuwe plan juist verder weg lijkt.
Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog.
De vorige routekaart was nog geen vier maanden oud en werd op 13 oktober gepresenteerd. Ter opfrissing: dat was op de coronapersconferentie waarin Rutte en De Jonge aankondigden dat de horeca weer moest sluiten. Op de nieuwe routekaart is een aantal maatregelen aangepast, met name bij de laagste risiconiveaus.
Maar eerst, wat is er níet veranderd aan de routekaart? Het stappenplan van het kabinet om uit de coronacrisis te komen is nog steeds gekoppeld aan vier risiconiveaus, van 'waakzaam' tot 'zeer ernstig'. Sinds 19 december geldt voor alle 25 veiligheidsregio's in Nederland risiconiveau 4, oftewel 'zeer ernstig'. Met de huidige lockdown zijn de maatregelen zelfs nog extra verzwaard.
Ook de basisregels die te allen tijde gelden blijven ongewijzigd. Dus hoe hoog of hoe laag het aantal nieuwe besmettingen ook is, Nederlanders moeten zich sowieso aan de volgende maatregelen houden: anderhalve meter afstand houden, in je elleboog hoesten en niezen, vaak je handen wassen, drukke plekken vermijden, thuiswerken tenzij echt niet anders kan en een mondkapje dragen waar dat verplicht is.
In tegenstelling tot eerder gelden er nu ook bij het laagste risiconiveau ('waakzaam') beperkingen wat betreft thuisbezoek. Bij niveau 1 mag je nog maximaal acht mensen per dag op visite krijgen. Ook is er nu de dringende oproep om zelf nog maar maximaal twee keer per dag bij iemand op bezoek te gaan. Vanaf risiconiveau 3 ('ernstig') wordt dat teruggeschroefd naar één bezoek per dag.
Bovendien er geldt vanaf nu ook bij het laagste risiconiveau ('waakzaam') een maximale groepsgrootte. Op de nieuwe routekaart staat dat je dan nog maar met acht mensen tegelijk mag samenkomen, exclusief kinderen tot en met twaalf jaar. In het vorige stappenplan gold die beperking nog niet bij risiconiveau 1.
Ook de verkoop en het drinken van alcohol wordt verder ingeperkt. Bij de twee laagste risiconiveaus ('waakzaam' en 'zorgelijk') is het nu verboden om tussen 0.00 en 6.00 uur drank te verkopen. Ook mag je in de nacht geen alcohol drinken of bij je hebben in het openbaar. Bij risiconiveau 3 ('ernstig') gaat het verbod twee uur eerder in.
Alle horeca moet vanaf nu bij de twee laagste risiconiveaus ('waakzaam' en 'zorgelijk') de deuren verplicht om middernacht dichtgooien. Om 23.00 uur is de laatste ronde. Eerder gold die verplichting niet bij risiconiveau 1. Voor risiconiveau 2 betekent dit dat alle zaken nu een uur eerder moeten sluiten.
Daarnaast moeten alle bars en cafés vanaf risiconiveau 3 ('ernstig') verplicht dicht. Restaurants mogen dan nog wel onder strikte voorwaarden open blijven. Verder geldt er nu bij alle risiconiveaus een maximum aantal gasten dat aan dezelfde tafel mag zitten.
Vanaf nu moeten mensen die een culturele instelling, zoals musea, theaters en bioscopen, willen bezoeken altijd van tevoren reserveren. Deze verplichting geldt ook voor zogenoemde doorstroomlocaties als pretparken en dierentuinen.
Tot slot worden ook de regels tijdens het sporten strenger, met name voor volwassenen. Vanaf risiconiveau 2 ('zorgelijk') is het voor hen niet meer toegestaan om wedstrijden te spelen. De jeugd mag dan alleen nog wedstrijden spelen met teams binnen hun eigen club. Daarnaast mogen volwassenen vanaf niveau 3 ('ernstig') alleen nog met 'maximaal een elftal' trainen.
Met de nieuwe routekaart wordt ook het publiek bij sportwedstrijden verder ingeperkt. Als het laagste niveau ('waakzaam') geldt, mogen nog maximaal honderd mensen op de tribunes zitten, vanaf risiconiveau 2 mag er geen publiek meer aanwezig zijn. Op dat moment moeten ook alle sportkantines en kleedkamer dicht blijven.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.