Terug

Volg Hart van Nederland

112 onnodig platgebeld, huisartsen en ambulancezorg trekken aan de bel

112 onnodig platgebeld, huisartsen en ambulancezorg trekken aan de bel

Milieu en Gezondheid

18 apr 2023, 10:26

Mensen die 112 of de huisartsenspoedpost bellen, hebben die acute zorg niet altijd nodig voor hun kwaal. Met een publiekscampagne willen onder anderen huisartsen en de ambulancezorg in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid de druk op de spoedzorg in Nederland verlichten.

Doordat mensen soms toch gebruik maken van zulke zorg terwijl het niet nodig is, "ontstaan er langere wachttijden aan de telefoon en raakt deze zorg sneller overbelast", meldt het ministerie. Met name ouders met jonge kinderen, mantelzorgers, expats, toeristen en internationale studenten zoeken vaker dan gemiddeld contact met bijvoorbeeld 112 terwijl dat achteraf onnodig blijkt. De campagne moet mensen informeren over wanneer het bellen van het noodnummer echt nodig is, of wanneer bijvoorbeeld wachten tot een afspraak bij de huisarts volstaat.

Om te voorkomen dat onnodig naar 112 wordt gebeld, bewaakt KPN het nummer meer:

De campagne biedt volgens het ministerie uitleg over welke vormen van spoedzorg er zijn, maar ook "handvatten om in een stressvolle situatie de juiste keuze te maken". Zorgverleners kunnen die informatie zelf online delen en ook worden er posters en flyers gemaakt. "In een latere fase zullen er ook op diverse online- en socialmediakanalen advertenties en onlinevideo’s worden ingezet", zegt het ministerie.

De campagne is ontwikkeld in samenwerking met de Landelijke Huisartsen Vereniging, huisartsenposten (InEen), Ambulancezorg Nederland en spoedeisende hulpartsen.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.