Persoonlijke verhalen
11 aug 2021, 22:55
De taliban rukt weer op in Afghanistan, de situatie wordt met de dag gevaarlijker. Ze zien hun kans schoon nu buitenlandse troepen langzaam wegtrekken. Om die reden heeft het demissionair kabinet besloten dat uitgeprocedeerde Afghanen voor in ieder geval een halfjaar niet zullen worden uitgezet.
Ondanks deze beslissing, die voor een aantal mensen voor wat verlichting kan zorgen, maakt de in Arnhem woonachtige Anoush Dastgir (31) zich grote zorgen om de situatie in het land waar hij geboren is. Zelf vluchtte hij in 2000 naar Nederland, maar zijn vader woont er nog steeds...
Anoush is voor velen geen onbekende: hij is namelijk de bondscoach van het Centraal-Aziatische land. Zijn team speelt en traint overigens in andere landen, omdat het anders te onveilige situaties kan opleveren. Daarnaast is hij ook de oefenmeester van het eerste elftal van hoofdklasser VV DUNO in Doorweth, vlakbij Arnhem.
Bijna dagelijks heeft Anoush contact met zijn vader, die in Jabel Saraj woont, twee uur ten noorden van hoofdstad Kabul. De berichten die hij te horen krijgt, zijn angstwekkend. "Het is geen fijne periode, nee. Maar je zag dit al wel een beetje aankomen met het vertrek van de buitenlandse troepen uit Afghanistan", zegt de Arnhemmer tegen Hart van Nederland.
Bericht gaat verder onder de foto, waarop de vader van Anoush te zien is (in het midden, zwarte jasje):
De vader van Anoush met andere Afghanen
En juist over die buitenlandse troepen en andere 'hulp' van buitenaf, is Anoush niet te spreken. "Stop daarmee, laat ze het daar onderling nu zelf een keer goed uitzoeken. De Afghanen zijn ontzettend moe van dertig, veertig jaar oorlog. Maar het enige dat buitenlandse inmenging heeft gebracht is dat de rijken rijker zijn geworden en de armen armer."
Hij kan zich behoorlijk opwinden over het geld dat in verkeerde zakken verdwijnt, of doorgesluisd wordt naar bijvoorbeeld Dubai. "Ik moet daar als bondscoach regelmatig naartoe. Ik zie daar dan zoveel dingen met duidelijk Afghaanse invloeden. De rijke Afghanen zijn daar nu ook allemaal, want als het even slecht gaat in het thuisland, pakken ze een vluchtje naar Dubai. En de arme mensen blijven de Sjaak."
Hij schetst een schokkend beeld over waar de Taliban toe in staat is: "Als ze je dorp of stad veroveren moet je alles aan ze afstaan. En je moet een lijst doorgeven met daarop alle meisjes onder de 16, zodat ze die aan hun eigen strijders kunnen uithuwelijken. Ik heb ook nog een zusje in Afghanistan. Om haar maak ik mij echt zorgen."
Zelf probeert hij in Nederland te doen wat hij kan en vraagt zijn vader dan ook regelmatig of hij kan helpen. "Gelukkig laat hij dan weten dat de inwoners veel voor elkaar over hebben. Onlangs hebben ze vanuit het dorp waar mijn vader woont nog slaapmatjes naar andere plaatsen gestuurd. Dat is goed. Ze moeten niet meer wachten op een derde partij."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.