Persoonlijke verhalen
28 apr 2022, 21:02
Er gebeuren nog te veel ernstige ongevallen op de werkvloer. Jaarlijks komen bijna 4100 mensen om het leven door een ongeluk of ziekte opgelopen tijdens hun werk. Vandaag is een speciale herdenkingsdag om hier aandacht voor te vragen, want met name jongeren onder de 25 jaar lopen een hoger risico op een bedrijfsongeluk. Martien en Mieke kunnen er over meepraten, zij verloren vijf jaar geleden hun zoon Bart tijdens duikwerkzaamheden.
Vandaag, tijdens Workers Memorial Day, pleit vakbond FNV dat jongere arbeidskrachten beter beschermd moeten worden tijdens hun werkzaamheden. Dat is volgens de vakbond hard nodig. Ieder jaar overlijden er in Nederland volgens de vakbond zo'n 50 tot 70 mensen na een ongeval op het werk en jaarlijks sterven meer dan 4000 mensen door een beroepsziekte.
Martien en Mieke Huijbers uit het Brabantse Gemert verloren in 2017 hun zoon Bart bij een duikongeval tijdens werkzaamheden aan een stuw in Driel. Hun verdriet en de rechtszaak in de jaren erna kreeg veel media-aandacht. Ze hebben zo goed en zo kwaad als het kan hun leven weer opgepakt en staan voor een nieuw hoofdstuk in hun leven: bedrijven wijzen op de gevaren van arbeidsongevallen.
Dat doen ze doormiddel van presentaties. Martien: "We hebben het nu één keer gedaan, de volgende staat half juni gepland. Wij willen mensen wijzen op de impact van dodelijke ongevallen. We moeten de mensen behoeden voor wat wij hebben meegemaakt na de dood van Bart. Ik heb het gevoel dat onze boodschap aansloeg bij de eerste keer, vooral nadat Mieke had gesproken. Ik zag toch betraande gezichten."
Martien en Mieke zijn zeker niet de enige. Uit onderzoek van onderzoeksbureau TNO en de arbeidsinspectie blijkt dat jonge werknemers tussen de 18 en 25 jaar 40 procent meer kans hebben om betrokken te raken bij een arbeidsongeval ten opzichte van de groep 26- tot 65-jarigen.
Ook jongere werknemers onder de 18 lopen relatief meer kans op een bedrijfsongeval. Die worden zoals de wet het voorschrijft echter aanvullend beschermd door de baas. De 18-plussers niet. De boodschap van de FNV sluit zich aan bij het thema dit jaar van de internationale Workers’ Memorial Day: veilig en gezond werken is een grondrecht.
Niet alleen de levens van de nabestaanden zijn na het overlijden van Bart volledig op de kop gezet. Ook die van de verdachten, waar vader Martien contact mee heeft. "Er zijn alleen maar verliezers, het heeft iedereen geraakt. Kort na het ongeval was ik kwaad, voelde veel woede. Wilde dat de verantwoordelijken de hoogste straf zouden krijgen. Dat veranderde. Ook zij hebben veel meegemaakt. Iemand is gescheiden, een ander raakte aan de drank. Ook liep iemand PTSS op. De gevolgen zijn groot voor iedereen", aldus Martien.
En juist daar hoopt Martien met behulp van zijn vrouw werkgevers en werknemers op doormiddel van een veiligheidscampagne op te wijzen. Bedrijven weten hem steeds meer te vinden. "Ik heb 47 jaar in de bouw gezeten, daardoor heb ik een groot netwerk op kunnen bouwen. Daar begint het nu een beetje te lopen. Er wordt meer geïnformeerd. Ik hoop dat deze aandacht ertoe bijdraagt dat meer bedrijven ons benaderen want veiligheid tijdens het werk is belangrijk. Niet in de bouw maar overal."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.