Terug

Volg Hart van Nederland

Woonarkbewoners moeten na 20 jaar plots weg: 'We hebben een rioolaansluiting, we wonen hier'

Woonarkbewoners moeten na 20 jaar plots weg: 'We hebben een rioolaansluiting, we wonen hier'

Persoonlijke verhalen

29 aug 2022, 23:32

Na 20 jaar moeten de woonarkbewoners in Kerkdriel verplicht hun ligplaats verlaten. Volgens de gemeente zijn de ligplaatsen niet langer legaal, maar daar zijn de bewoners en advocaat Barry Meruma het niet mee eens. Ook de plaatselijke fractievoorzitter van de VVD staat aan de kant van de bewoners, maar een oplossing is er tot nu toe nog niet. Marco van de Scheur woont al twintig jaar met zijn vrouw op een mooi plekje in de Maas. Ze moesten in de krant lezen dat ze moeten vertrekken. De Raad van State blijkt de ligplekken ineens illegaal te hebben verklaard. De arken zouden het scheepsverkeer hinderen, terwijl Marco van Rijkswaterstaat juist een vergunning heeft gekregen waarin dat wordt ontkend. Maar die vergunning is niet meegenomen in het besluit.

'Zo lelijk'

Ook bewoonster Anneke Verhoog moet vertrekken. "Het is gewoon lelijk, geen gezicht. Een boot in het water. Dat is de reden die ze opgeven", vertelt ze. "We moeten ergens anders terecht in Nederland, dus we hebben ongeveer 350 gemeentes aangeschreven om te kijken of we daar terecht kunnen met onze woonboot. Maar je komt nergens meer bij."

Ook de lokale politiek spreekt schande van het besluit. De VVD wil dat men in gesprek gaat met de bewoners. "Kom volgens de algemene beginselen van behoorlijk bestuur tot een conclusie met elkaar. Voer die dialoog", zo luidt de oproep van fractievoorzitter Ko Hooijmans.

Volgens de advocaat van de bewoners zijn de ligplekken na een wetswijziging in 2018 juist legaal verklaard. Maar de gemeente heeft dus andere plannen. "Er is sprake van een herontwikkelingsproject", legt advocaat Barry Meruma uit. "Dan kan ik me er van alles bij voorstellen dat het heel mooi wordt en dat de woonarken dan misschien in de weg liggen. Maar als dat zo is, dan zou het heel goed zijn om met deze bewoners te kijken naar andere oplossingen en niet te zeggen van: 'zorg maar dat je weg bent'."

Reactie gemeente

De gemeente heeft Hart van Nederland in een schriftelijke reactie laten weten dat er "in de gemeente geen plaatsen aangewezen zijn waar woonboten legaal mogen liggen." De gemeente geeft aan dat zij, na de uitspraak van de Raad van State, in 2021 contact heeft gezocht met de grondeigenaren om de illegale situatie ter plaatse te herstellen. "We realiseren ons dat het voor de betreffende bewoners om hun thuis gaat en dat zij teleurgesteld zijn. Daarover hebben we recent ook met een vertegenwoordiger van woonbootbewoners gesproken. In dat gesprek was er wederzijds begrip, maar het verandert de uitkomst niet. De woonboten liggen er illegaal en daarom moeten zij weg."

Voor de bewoners lijkt de situatie uitzichtloos en er is dan ook geen enkel begrip. "We wonen hier. We hebben een adres, een huisnummer, we betaling belasting en hebben een rioolaansluiting. En dan lig je hier in één keer illegaal", zegt Marco tot slot.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.