Terug

Volg Hart van Nederland

Wanhopige familie neemt zieke Wim (85) in huis, geen plek voor hem bij verpleeghuis in de buurt

Persoonlijke verhalen

20 okt 2021, 07:25

Bijna anderhalf uur rijden om bij je zieke vader te komen. De familie van Wim Janssen (85) uit het Brabantse Handel kapt ermee en gaat hun geliefde zelf thuis verzorgen.

"Hij huilt de hele dag en wil helemaal niks meer", vertelt dochter Anne-Belle over de situatie waarin haar vader momenteel verkeerd. "Nu heeft ie gehoord dat wij hem hierheen halen en heeft ie weer helemaal een opleving."

'Vanuit het hart'

Het speciale bed voor Wim is geleverd, dus de familie is dinsdag klaar om hem te ontvangen, maar Anne-Belle vindt dat nog best spannend. "Of het verstandig is, weten wij ook niet, maar het is echt vanuit het hart." Zelf werkt de Brabantse ook in de zorg, dus ze kan niet 24/7 voor haar vader zorgen, maar haar broer gaat samen met de thuiszorg de rest van de zorg opvangen.

Wim moet anderhalve week geleden met spoed worden opgenomen na een herseninfarct. Hij raakt half verlamd en zijn vrouw en kinderen beseffen dat dit toch echt betekent dat hij naar een verpleeghuis zal moeten. Tot hun grote verdriet is er op korte termijn geen plek in de buurt, dus komt de tachtigplusser terecht in een verpleeghuis 100 kilometer verderop, helemaal in Rotterdam.

Langsgaan te duur

Hij krijgt er goede zorg, maar vindt het ondraaglijk om zo ver bij zijn vrouw Jo en kinderen vandaan te zijn. Ook Jo, die al 60 jaar samen is met Wim, gaat onderdoor aan de situatie. "Het doet heel veel pijn. Ik heb vier dagen helemaal niet geslapen of gegeten", vertelt ze huilend. En Wim voelt zich precies zo, weet ze te vertellen. Juist nu heeft hij zijn familie keihard nodig. En daar komt nog eens bij dat ze in Rotterdam geen chocola kunnen maken van zijn Brabantse accent, wat hem isoleert van de rest.

Wim vraagt via de telefoon dan ook constant wanneer Jo weer bij hem langskomt. Ze vindt het heel moeilijk om nee te moeten verkopen aan haar wanhopige man. "Ik mis hem heel erg, maar ik kan niet iedere dag gaan, want dat kost te veel geld en dat heb ik niet", zegt Jo hierover. "Dit moet niet kunnen in Nederland, dat ze je man zo ver weg duwen. Ze moeten in Den Haag eens een keer wakker worden en die verpleegsters meer loon gaan betalen, dan komen er ook meer.

Zorgpersoneel beter betalen

Corinne Ellemeet (GroenLinks) is het eens met de vrouw van Wim, maar helaas constateert zij ook dat het probleem vaak voorkomt: "Het is verschrikkelijk dat we in feite gezinnen uit elkaar trekken omdat verpleeghuizen of te weinig plek hebben of te weinig personeel", vertelt ze tegen Hart van Nederland. "Het doet echt pijn om te zien, dat in een land als Nederland je soms anderhalf uur moet reizen om de echtgenoot of geliefde te kunnen zien, dat moet echt anders."

Maar wat gaat GroenLinks daar dan aan doen? Als het aan Ellemeet ligt moet we eerst beter voor het zorgpersoneel gaan zorgen. "We zien dat zorgmedewerkers het zwaar hebben en dat er veel uitval is in deze sector", licht ze toe. Daarnaast voelen veel zorgmedewerkers zich niet voldoende gewaardeerd op hun werk, "Om dat probleem op te lossen moeten wij ze meer betalen en moeten zij ook meer zeggenschap krijgen over hun vak."

Volgende week, tijdens het zorgdebat, gaat Ellemeet zich hard maken om dat voor elkaar te krijgen. "De minister (Hugo de Jonge) moet meer geld vrijmaken voor het zorgpersoneel."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.