Persoonlijke verhalen
30 jan 2023, 22:22
Met een ronkende trekker de snelweg blokkeren of jezelf vastplakken aan de A12. Afgelopen maanden zijn er veel verschillende demonstraties geweest waarbij een van deze twee groepen zich wilden laten horen. Op social media ontstaat er een hoop verdeeldheid, want wie worden er harder aangepakt door de politie? De klimaatactivisten of boeren? En is er wel een verschil tussen de methodes die de hulpdiensten gebruiken om de demonstranten aan te houden?
De reacties onder onze artikelen over de klimaatdemonstraties zijn niet mals. "Tasers en waterkanonnen, moet je eens kijken hoe snel ze loskomen van de grond." Ook de vergelijking met de boerenprotesten kan niet ontbreken "Niet met zachte handschoen aanpakken. Dat deden ze ook niet bij de coronaprotesten en de boeren."
Tessel Hofstede uit het Overijsselse Olst vindt dat de demonstranten van Extinction Rebellion te hard zijn aangepakt. Hofstede werd dagen voor het protest in Den Haag in haar eigen woning opgepakt voor opruiing. "Ik zat met mijn dochter aan de ontbijttafel. Vier agenten stonden plotseling in mijn huis en ik moest mee", vertelt ze aan de redactie van Hart van Nederland.
Bij de demonstratie van afgelopen weekend in Den Haag werden er bijna 770 mensen opgepakt, "Dat is best heftig", vertelt Hofstede verder. Volgens haar zijn er sinds 2020 al 2000 klimaatactivisten gearresteerd, daar tegenover staan ongeveer 100 boeren. "Het grote verschil is natuurlijk: wij zijn geweldloos en vreedzaam."
Melkveehouder Ard Eshuis, zegt dat het per demonstratie verschilt: "Soms staan ze ons met het leger op te wachten, soms kan alles in goed overleg. Een boer laat zichzelf niet zomaar oppakken. Hij moet altijd weer naar huis, in mijn geval om de volgende dag koeien te melken."
Als voorbeeld haalt Eshuis de demonstratie aan van 1 december 2022 bij het provinciehuis in Zwolle. "Het optreden daar was ronduit provocerend", begint hij te vertellen. "Het begon met 15 ME-busjes en een shovel die trekkers begon te beuken terwijl de grote menigte nog niet aanwezig was. De boeren die er wel waren verdwenen in busjes, dat is best wel schokkend."
Jan Struijs, Voorzitter Nederlandse Politiebond heeft de discussie gevolgd. "De politie meet niet twee maten. Elke situatie, of het nou klimaatactivisten zijn of boeren, wij beoordelen de situatie ter plaatse. Als er een weg wordt geblokkeerd en die moet worden vrijgehouden dan doen wij dat. Welke tactiek wij daar bij gebruiken is aan ons. Wij handelen professioneel en volgens de wet." Ook vertelt Struijs hoe veel berichten hij de afgelopen dagen van collega's heeft gehad "Agenten storen zich echt enorm aan deze discussie, dit is gewoon vragen om aandacht", vertelt hij tegen Hart van Nederland.
Johan Derksen haalde in Vandaag Inside ook de nasleep van de klimaatactie van afgelopen weekend in Den Haag aan en ook aan andere talkshowtafels werd het besproken. Opvallende fragmenten uit de media worden iedere dag besproken in de Hart van Nederland-podcast TV-TALK. Luister hieronder mee:
TV-TALK is iedere ochtend te vinden in je favoriete podcastapp, zoals Spotify, Apple Podcasts of Juke. Of luister 'm direct via de speler hierboven. Abonneer om geen aflevering te missen! Wil je meepraten of iets met ons delen? Mail dan naar podcast.hart@talpanetwork.com of gebruik #TVTALK.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.