Terug

Volg Hart van Nederland

Vader van IS-bruid wil dochter en kleinkinderen terug in Nederland

Persoonlijke verhalen

1 juli 2021, 20:01

De dochter van Bert Klijn verkoos een leven in het IS-gebied boven dat in Dordrecht. Hij vindt dat Nederland zijn dochter met haar twee kinderen terug moet halen. De Nederlandse bevolking ziet niet veel in dat plan, blijkt uit een onderzoek onder het Hart van Nederland-panel.

De Tweede Kamer debatteert er al de hele dag over: moet Nederland vrouwen die afreisden naar IS-gebied terughalen? Tegenstanders noemen dat gevaarlijk. De vrouwen zouden na terugkomst hier aanslagen kunnen plegen. Bert gelooft daar niets van. "Je kan mij toch niet wijsmaken dat de Nederlandse overheid niet in staat zou zijn om zo'n klein groepje vrouwen goed in de gaten te houden?"

Mooie verhalen

Dochter Amber zit met haar twee kinderen vast in een kamp in Syrië. Bert vindt dat Nederland verplicht is om ze hiernaartoe te halen. "Het gaat over mijn dochter, maar het gaat ook over al die vrouwen die daar zitten. Nu scheren ze alles over één kam. Er zijn inderdaad mensen die zeggen: 'Laat die IS-vrouwen daar en haal alleen de kinderen terug'. Daar ben ik het dus niet mee eens. Dit zijn Nederlandse mensen en in een fatsoenlijk land als Nederland mag je toch verwachten dat we ze ook hier berechten."

Voordat Amber op 19-jarige leeftijd afreisde naar het IS-gebied, bekeerde ze zich al tot de islam. "Ze kon zich daar heel erg in vinden, ze ging vaak naar de moskee. We zagen geen negatieve ontwikkelingen. We wisten niet dat ze ondertussen geïndoctrineerd werd, dat mensen haar mooie verhalen hebben verteld, en dat ze daar is ingetrapt. Ze dacht dat ze iets humanitairs ging doen. Nou, niks van dat alles."

Gedwongen om te trouwen

Eenmaal in het kalifaat, bleek de situatie toch iets minder rooskleurig. "Ze moest een onmogelijke keuze maken. Trouwen met een strijder, of iets anders waar ik het liever niet over heb. Gelukkig heeft ze voor de veilige weg gekozen. Alleen zat ze nog steeds in een situatie die ze eigenlijk niet had willen hebben. Ze zeggen wel eens: berouw komt na de zonde. Zij zat daar een week of zes. Toen kwam ze erachter: dit is verre van goed. Maar dan zit je gevangen, dan kun je er echt niet meer weg."

Contact houden was bij vlagen moeilijk, vertelt Bert. "In de loop der jaren hebben we periodes van heel veel contact gehad, soms dagelijks, maar soms ook heel weinig. De ergste tijd was dat ik 57 dagen lang geen contact met haar had. Toen dacht ik: ze is overleden. Dat was zwaar."

Terughalen niet populair

De Nederlander zit niet te wachten op de terugkeer van de IS-vrouwen, blijkt uit onderzoek onder ruim 2700 leden van het Hart van Nederland-panel. Slechts 4 procent van de deelnemers geeft aan het terughalen een goed idee te vinden. Nog eens 8 procent is bereid een uitzondering te maken voor vrouwen met kinderen. Maar een overgrote meerderheid van 83 procent geeft aan dat ze überhaupt niet welkom zijn.

De meeste mensen geven aan dat de vrouwen in Syrië berecht moeten worden. 72 procent gaat voor die optie. 17 procent heeft de rechtszaken liever in Nederland. Ten slotte is er 4 procent die vindt dat de vrouwen helemaal niet berecht hoeven te worden.

Het Hart van Nederland-panel bestaat op dit moment uit zo'n 40.000 leden. Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. Kijk hier voor meer informatie over het panel en meld je aan!

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.