Terug

Volg Hart van Nederland

Tot 15.000 hoogbegaafde jongeren zitten noodgedwongen thuis

Persoonlijke verhalen

8 mrt 2022, 20:24

Er is nog steeds niet genoeg aandacht voor de 15.000 jongeren die in Nederland thuiszitten, omdat ze zijn uitgevallen van school door hun hoogbegaafdheid. Voor deze jongeren sluit het onderwijs niet aan, en passend onderwijs wordt hen niet geboden.

Dit geldt ook voor 18-jarige Brooke Engelen, zij viel op haar veertiende uit van school en ontwikkelde depressieve gevoelens en een eetstoornis. Wat wil de politiek doen voor deze grote groep hoogbegaafde jongeren? Nu nog te weinig, zegt stichting Spirare en ze trekken er nog maar een keer over aan de bel tijdens de week van de hoogbegaafdheid.

Puzzelstukjes

Brooke is 14 jaar als ze van school wordt gestuurd omdat ze niet meedoet met de lessen en slechte cijfers haalt. "Ik zag het allemaal niet meer zitten", begint Brooke te vertellen. "Je ziet je dochter afglijden en steeds ongelukkiger worden", vult moeder Carry aan.

Op school werd de hoogbegaafdheid va Brooke niet erkend en kwam het meisje thuis te zitten. Vanuit school kon Brooke niet rekenen op hulp er was geen mogelijkheid tot passend onderwijs, ze werd naar verschillende instanties gestuurd en kreeg de stempel autisme, maar dit voelde allemaal niet kloppend voor haar. Pas toen ze bij Spirare kwam en hoorde over hoogbegaafdheid, vielen alle puzzelstukjes op z'n plek. "Ik kwam hier heel beschadigd binnen maar nu voel ik mij veel gelukkiger dan op een reguliere school, ik bloei hier helemaal op."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.