Persoonlijke verhalen
7 okt 2022, 12:38
"Ik heb er heel veel stress en slapeloze nachten van." Tonny en John Haverkort zijn er kapot van. Hun huis in Overijssel, wat was bedoeld als hun pensioen, zit vol met scheuren. De provincie Overijssel wil 25.000 euro vergoeden, maar dat is volgens de bewoners bij lange na niet genoeg om alle kosten van de schade te dekken.
"Onze woning was ons pensioen, met nadruk op was. We hebben geen pensioen meer", vertelt Tonny Haverkort aan Hart van Nederland. Het echtpaar heeft jarenlang een bedrijf gerund met weinig pensioen opbouw. "We hebben altijd gedacht dat onze woning ons pensioen werd maar dat is nu weg door werkzaamheden aan het kanaal door de provincie."
Zo’n 10 jaar geleden begon de provincie Overijssel aan een flinke opknapbeurt van het Kanaal Almelo- deHaandrik, maar dit plan mondde uit in een groot drama. Vierhonderd huizen verzakten na afloop van de werkzaamheden, en nog steeds luidt de vraag: is dit toeval of heeft het met de werkzaamheden te maken?
Een van de woningen dat grote schade heeft opgelopen is het huis van Tonny en John. Het huis was hun pensioen, maar heeft nu honderden scheuren en is niets meer waard. "We hebben twee makelaars langs gehad en zeiden dat de mensen gek moeten zijn als ze er iets voor willen geven."
Tonny en John zochten contact met de provincie Overijssel maar dat liep volgens het echtpaar moeizaam. "De communicatie is verre van optimaal. Ze komen beloften niet na en je moet er zelf achteraan. Je wordt niet serieus genomen door de provincie. Er gaan bakken met geld naar onderzoek, maar de oorzaak wordt niet opgelost."
Afgelopen maandag kwam uit een hoorzitting naar voren dat de provincie Overijssel 25.000 euro gaat vergoeden. Dat is volgens het echtpaar bij lange na niet hoog genoeg. "We hebben een contra-expert ingeschakeld en zij concludeerden dat de schade 100.000 euro is. Daar zit alleen wel een kanttekening aan want het grootste deel daarvan is al vóór 2011 veroorzaakt. Door werkzaamheden aan het kanaal in 2005."
De provincie laat aan Hart van Nederland weten dat ze naar eigen zeggen genoeg doet om gedupeerde bewoners te steunen. "Dankzij de schaderegeling van de provincie kan iedere schademelder zijn woning toekomst vast herstellen, ongeacht of de schade is veroorzaakt door de provincie of niet. Daar blijven wij voor staan en willen we bewoners bij begeleiden."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.