Terug

Volg Hart van Nederland

Tommy krijgt zijn ontvoerde dochter Yuna niet terug uit Litouwen

Persoonlijke verhalen

30 aug 2021, 19:28

Ruim tweehonderd kinderen zijn vorig jaar door een van hun ouders ontvoerd naar het buitenland. Ruim de helft komt niet meer terug. De andere ouder staat vaak machteloos. Ouders en kinderen zien elkaar vaak jaren niet. Dat overkwam ook vader Tommy Roussen uit Den Bosch.

Zijn ex-vrouw nam hun dochter Yuna mee op vakantie naar Litouwen. De twee kwamen alleen nooit meer terug. Volgens zijn ex-vrouw klopt er niets van Tommy's verhaal en doet hij geen moeite voor Yuna.

Tommy heeft zijn dochter nu al meer dan drie jaar niet meer gezien en hij vertelt dat hij ten einde raad is. "Er is niemand die helpt. Ik ga van advocaat naar advocaat en ben financieel gesloopt", vertelt Roussen. Zijn ex Simona en dochter Yuna zouden voor vier weken naar haar familie in Litouwen gaan, legt hij uit. Toen hij bericht kreeg dat zijn dochter was uitgeschreven bij de zorgverzekering, wist hij dat ze niet meer terug zou komen.

Tommy klopte aan bij het Centrum Internationale Kinderontvoering (IKO), die aangeven dat een kind in zo'n situatie eerst terug moet, voordat er rechtszaken kunnen worden aangespannen. Dat is in dit geval dus niet gebeurd, laat ook het IKO weten.

Geen schijn van kans

De rechter in Litouwen heeft nu bepaald dat Tommy met terugwerkende kracht alimentatie moet betalen en opdraait voor de juridische kosten. "Dat kan ik helemaal niet betalen, ik zit financieel aan de grond", vertelt Tommy. "Ik hoop nog op een eerlijke rechtszaak, maar in Litouwen maak ik geen schijn van kans."

Moeder Simona laat in een schriftelijke reactie weten dat ze het niet eens is met zijn kant van het verhaal. "Zijn acties tot nu toe laten niet zien dat hij het beste met zijn dochter voor heeft. Ook bepaalde de rechter na onze scheiding dat Yuna vanwege de omstandigheden het beste bij haar moeder kon wonen."

Bezoekregeling

Simona geeft ook aan dat Tommy zijn dochter nooit bezocht heeft in Litouwen. "Hij was hier vanwege de rechtszaak, maar heeft zijn dochter toen niet eens bezocht, terwijl hij in hetzelfde land was." Het klopt volgens Tommy dat hij zijn dochter in Litouwen niet gezien heeft, maar dat ligt volgens de vader vooral aan zijn ex-partner. "Mijn advocaat heeft gevraagd of ik mijn kind kon zien toen ik in Litouwen was voor de rechtszaak. Maar op dat verzoek is vanuit mijn ex-partner niet gereageerd."

Volgens Simona heeft Tommy "gewoon een bezoekregeling" en mag hij haar zelfs acht werken per jaar mee naar Nederland nemen. "Zodat ze er vakanties en feestdagen kan vieren. Hij maakt daar geen gebruik van." Onzin, zegt Tommy. "Ik mag mijn kind volgens mijn Litouwse advocaat maar zes weken per jaar zien, en dan onder toezicht van haar moeder."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.