Terug

Volg Hart van Nederland

Toeslagenouder Sylvana en haar drie kinderen worden tóch niet uit huis gezet

Toeslagenouder Sylvana en haar drie kinderen worden tóch niet uit huis gezet

Persoonlijke verhalen

4 apr 2022, 22:39

Nachtenlang kon ze er niet van slapen en zowel geestelijk als fysiek was de 35-jarige Sylvana helemaal op. Maar nu kan ze weer rustig ademhalen, want zij en haar drie kinderen worden tóch niet uit hun huis gezet. Voorlopig mogen ze er blijven wonen, zodat zij, de gemeente en de woningcoöperatie naar een oplossing kunnen zoeken voor de opgelopen huurachterstand. "Ik ben heel blij en opgelucht met dit nieuws."

Net als tienduizenden andere mensen in Nederland is Sylvana slachtoffer geworden van de toeslagenaffaire. Onterecht stond ze jarenlang bekend als fraudeur bij de Belastingdienst en moest ze zich diep in de schulden steken om het hoofd boven water te houden.

Zorgplicht

De rechter oordeelt in het voordeel van het gezin omdat wooncorporatie WoonWenz geen 'menselijke maat' heeft toegepast bij de uithuisplaatsing van het gezin. Als verhuurder is het je plicht om er alles aan te doen om een uithuisplaatsing te voorkomen. Dat is volgens de rechter in dit geval niet gebeurd. Nu moet Sylvana samen met WoonWenz en de gemeente een schuldhulpverleningstraject doorlopen, om te kijken hoe ze er samen uit kunnen komen.

'Telefoon uitgezet van de spanning'

De uitspraak van de rechter is een enorme opluchting voor Sylvana. "Ik ben harstikke blij en opgetogen met de uitspraak”, begint ze het gesprek. En dat is te zien. Het verschil met de Sylvana van vorige week en de Sylvana van maandag is dag en nacht.

“Ze zijn echt harstikke fout bezig geweest”, vertelt Sylvana verder aan Hart van Nederland. ‘Ze’ betekent in dit geval is wooncorporatie WoonWenz, die het gezin op straat wilde zetten omdat de toeslagenmoeder tien maanden achterloopt met het betalen van de huur.

Door de spanning heeft ze vanochtend haar telefoon uitgezet. "Ik kon het écht niet aan. Ik heb de telefoon pas aangezet ná de uitspraak. Toen ontplofte mijn mobiel bijna. Iedereen stuurde mij een berichtje van vrienden en kennissen tot aan de regionale en landelijke media", lacht ze.

Sylvana noemt de uitspraak "uniek en historisch" omdat voor het eerst een toeslagenouder door de rechtbank in het gelijk is gesteld. En ook de bodemprocedure die nog tegen Sylvana liep, is nu van de baan.

Schriftelijke verklaring Woningcorporatie WoonWenz

Woningcorporatie WoonWenz meldt in een schriftelijke verklaring: "Vandaag is het vonnis van de rechter binnengekomen. Woonwenz is in het ongelijk gesteld. Onder andere vanwege het feit dat onduidelijk is welke beslissing de kantonrechter in de bodemprocedure zal nemen. De kortgedingrechter geeft aan daarop niet vooruit te kunnen lopen. Voor ons was het vonnis van de rechter niet zo relevant meer, aangezien we al contact met Sylvana en haar advocaat hadden om er onderling uit te komen. We hebben besloten om ook de bodemprocedure stop te zetten. Wél willen we vooraf afspraken met Sylvana maken over de resterende schuld. Die dient zij namelijk nog bij de Belastingdienst aan te melden."

De corporatie vervolgt: "In het vonnis stelt de rechter dat Woonwenz onvoldoende heeft gedaan om persoonlijk met Sylvana in contact te komen. Dat is iets wat we ons zeker aantrekken, omdat we persoonlijk contact juist erg belangrijk vinden. Zeker in schrijnende situaties als deze. Hierin zijn we tekortgeschoten. Hoewel we Sylvana vele malen telefonisch, schriftelijk en per email hebben benaderd, is het contact niet (voldoende) tot stand gekomen. We evalueren deze zaak de komende weken en bekijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat we er voortaan wél in slagen om tot persoonlijk contact te komen om samen afspraken te kunnen maken."

Kijken naar de toekomst

Nu de zorg om haar woning te verliezen tijdelijk is opgelost, durft ze weer voorzichtig naar de toekomst te kijken: "Mijn kinderen en ik hebben nu weer zekerheid dat we niet onze woning worden uitgezet. Maar het wordt nu echt per dag kijken wat we ons kunnen veroorloven en wat we gaan doen." Want veel geld is er niet. "Geld voor extraatjes of andere leuke dingen is er niet."

Vrienden van Sylvana zijn daarom een crowdfundingsactie gestart, onder meer om haar kinderen bijvoorbeeld een mooie slaapkamer te kunnen geven of de muren een nieuw likje verf. Het doel is om minimaal tienduizend euro op te halen. En dat is hoog nodig volgens Sylvana, want "bijna alles valt hier uit elkaar".

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.