Terug

Volg Hart van Nederland

Toeslagenaffaire-familie Steenrijk, Staatarm overdonderd door ophef: 'Het brengt veel verdriet op'

Toeslagenaffaire-familie Steenrijk, Staatarm overdonderd door ophef: 'Het brengt veel verdriet op'

Persoonlijke verhalen

9 sep 2021, 12:57

De familie Soemai is overdonderd door alle reacties die ze kregen na de uitzending van het SBS-programma Steenrijk, Straatarm. In de gemeenteraad worden vragen gesteld over hun situatie.

In de aflevering van woensdag ruilt de rijke familie De Kreij met de familie Soemai uit Maassluis. Het gezin, bestaande uit vader Radjesh, moeder Natasja en en hun drie dochters, is slachtoffer geworden van de toeslagenaffaire en moet elke cent omdraaien.

Kijkers woedend

Tot overmaat van ramp werd moeder Natasja getroffen door een beroerte, waardoor ze in een rolstoel belandde. Extra problematisch, omdat het gezin op vier hoog woont en geen lift heeft. De situatie van het gezin leidde tot veel ophef en woedende reacties van kijkers.

"Misschien moeten Rutte, Hoekstra en Kaag even kijken op SBS6 wat ze hebben aangericht met de toeslagenaffaire", schrijft iemand op Twitter. Een ander: "De familie Soemai is de vernieling in geholpen door de fiscus, vreselijk." en "Dit is dus hét gezicht van die toeslagenaffaire, zo ziet het er in werkelijkheid uit. Mark Rutte, doe iets!"

"Ik ben er nog emotioneel van. We wisten niet dat ons verhaal zoveel impact zou hebben", vertelt Natasja Soemai-Dipai aan Hart van Nederland. "Ik zit met lotgenoten van de toeslagenaffaire in appgroepen, die gingen helemaal los. Het bracht bij iedereen veel verdriet op, omdat ze zichzelf terugzien in ons verhaal. Dat is best heftig."

Reactie gemeente

De gemeente Maassluis heeft inmiddels kort gereageerd. Een woordvoerder laat aan Hart van Nederland weten dat zij ook zien dat er veel reacties zijn op de uitzending. "Wij kunnen vanwege de privacywetgeving niet inhoudelijk op het verhaal van de familie reageren."

Omdat Natsja in een rolstoel zit en het gezin op vier hoog woont zonder lift, staan ze op de wachtlijst voor een nieuwe woning. "Sinds de uitkomst van de toeslagenaffaire hebben hebben gemeenten een meldpunt. Daar hebben we ons in januari aangemeld voor nieuwe woonruimte", vertelt Natasja. "Onze aanvraag wordt met urgentie behandeld, maar daarin krijgen we geen voorrang op andere mensen met diezelfde status."

'Gemeente moet in actie komen'

De reactie van de gemeente Maassluis is onvoldoende, als het aan D66-raadslid Jesse de Jong ligt. "Ik ben erg geschrokken van het verhaal. Hier moet de gemeente in actie komen! Vragen zijn al in de maak.", laat hij weten op Twitter. "Natuurlijk kennen we het gezin van Anashya in Maassluis, zij is zo stoer om over opgroeien in armoede te praten. Niet gek dat uitgerekend zij meedoen aan het programma."

De Jong doelt daarmee op de 11-jarige dochter uit het gezin, Anashya. Zij is het gezicht in de SIRE-campagne over kinderen die opgroeien in armoede. Zij wil het taboe op kinderarmoede doorbreken.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.