Terug

Volg Hart van Nederland

Studenten slapen tussen bedwantsen, schimmel en ratten in stinkende flat

Studenten slapen tussen bedwantsen, schimmel en ratten in stinkende flat

Persoonlijke verhalen

2 okt 2022, 08:58

Slapen tussen de ratten, bedwantsen, schimmels en stank. Voor zo'n bijna tweehonderd studenten in de Haagse flat De Pionier is dit geen nachtmerrie, maar de realiteit. De verhuurder zou weigeren iets te doen aan onderhoud en dat pikken de studenten niet langer.

"Veel is stuk. Dingen worden niet gemaakt. Vaak krijg je geen antwoord op klachten of het is je eigen schuld, terwijl dit gewoon algemene ruimtes zijn. We delen met twintig man twee à drie keukens, maar vaak zijn er ook defecten", zegt Sebastian Meijer, bewoner en voorzitter van de bewonerscommissie. Je zit hutjemutje op elkaar en in slecht hygiënische omstandigheden."

Bedwantsenplaag

Huurder Xiao Yang Xie kijkt regelmatig of hij bedwantsen heeft: "Elke week kijk ik onder mijn bed of ik bedwantsen heb of niet. Het kan zijn dat de bedwantsen van mijn buurman in mijn kamer kruipen, dus als één iemand ze heeft, dan moet de hele verdieping zich zorgen maken", aldus Xie. "De bedwantsenplaag speelt in het hele gebouw en de verhuurder verwijst naar de plicht van de huurders, maar weigert om centraal in te grijpen", zegt Sebastian.

Verhuizen onmogelijk

Verhuizen zit er voor veel huurders niet in. "Het is heel moeilijk, want ik woon nu op de negende verdieping. De lift is onbetrouwbaar en klein. Ik moet al mijn spullen proberen in de lift te krijgen, dus dat is al heel moeilijk. Wat nog moeilijker is, is om überhaupt een kamer te vinden in Den Haag. Het is vrijwel onmogelijk", zegt Xiao Yang.

De huurders hopen dat de lokale politiek hen kan helpen. "In de gemeenteraad willen we hier hard tegen vechten. We willen dat PvdA-wethouder Volkshuisvesting Martijn Balster hier iets aan doet", vindt Tijmen van Wijngaarden van de SP Den Haag. "We willen dit zo groot maken dat die huisbaas hier komt opdagen en in gesprek moet gaan met bewoners."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.