Terug

Volg Hart van Nederland

#CrisisvanNL | Studente Britt kan rekeningen nauwelijks betalen: 'Op lange termijn echt een shitshow'

#CrisisvanNL | Studente Britt kan rekeningen nauwelijks betalen: 'Op lange termijn echt een shitshow'

Persoonlijke verhalen

12 okt 2022, 13:37

Ook studenten ontkomen niet aan de hoge prijzen. In plaats van uitgaan in de stad, liggen ze te piekeren in bed over de kosten die de pan uit rijzen. Een voorbeeld daarvan is Britt. Ze heeft naast haar studie een bijbaan in de horeca. Toch merkt ook zij dat ze zuiniger aan moet doen.

"Het is nu op het punt dat ik gewoon niet meer kan sparen. Maandelijks kom ik rond, maar aan het einde moet ik wel een beetje zuiniger leven. Ik moet bepaalde feesten laten staan. Dat is allemaal oké. Dat hoort er misschien gewoon bij als student zijnde, maar het is nu op een punt dat ik niet meer kan sparen. Dat is op de lange termijn gewoon wel echt een shitshow", vertelt Britt aan Hart van Nederland.

'Allemaal veel krapper'

Van de 1500 euro die er maandelijks binnenkomt door haar studiefinanciering en haar bijbaan gaat er nu al bijna duizend euro naar huur en energie: "Dan is de rest dus om verzekeringen, abonnementen en boodschappen te betalen en dat voel je natuurlijk wel aan het einde van de maand. Het wordt allemaal veel krapper."

"We hebben dus nu de verwarming uitstaan en de lichten zoveel mogelijk ook uit tot vrijwel niet aan. Dit was in de zomer echt prima te doen en maakte het niet heel erg veel uit, maar nu merk je wel echt dat het steeds kouder wordt. Je krijgt koude handjes thuis", zegt Britt.

Ze heeft inmiddels al wel een truc geleerd: "Als we gaan koken en we willen water aan de kook brengen dan doen we dat eerst met elektriciteit, voordat we op het gas gaan. Dat scheelt toch weer een paar minuutjes."

De politiek onder druk zetten

Britt werkt naast haar studie drie dagen in de week in de horeca: "Ik zou mijn studie nooit stopzetten, maar het is wel zo dat ik meer zou willen werken. Al kan dat niet want ik moet ook studeren", zegt Britt. "Als het blijft zoals het nu is dan komt het misschien net goed, maar ik durf het niet met zekerheid te zeggen."

Studenten zoals Britt maken geen aanspraak op de eenmalige energietoeslag van 1300 euro waar gezinnen en andere huishoudens wel recht op hebben. Juristen van Legal Advice Wanted Robin Bosch en Jaap Kotteman, beiden net afgestudeerd, proberen studenten te helpen om toch in aanmerking te komen voor een toeslag: "We tuigen het landelijk op, dus we verzamelen zoveel mogelijk studenten. Inmiddels hebben meer dan tienduizend studenten zich aangemeld. Zo proberen wij de politiek onder de druk te zetten en ervoor te zorgen dat de verantwoordelijke minister ziet dat dit juridisch niet haalbaar is."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.