Persoonlijke verhalen
14 sep 2022, 23:02
Uit onderzoek blijkt dat van alle straatnamen die vernoemd zijn naar een persoon, 86 procent vernoemd is naar een man. Ook de kunst in de stad is veelal gemaakt door mannen en toont mannen. Het is de hoogste tijd voor meer vrouwen in het straatbeeld van Utrecht, aldus een groep vrouwen uit die stad.
Vandaag werd als tegengeluid een grote muurschildering onthuld van professor Johanna Westerdijk. Zij was de eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland. Het is een initiatief van Jacqueline Castelijns en Marieke Bemelman. Zij werken samen om (historische) vrouwen bekend te maken bij een groot publiek.
Het schilderscollectief De Strakke Hand, dat al eerder Utrechtse wetenschappers op muren in de binnenstad vereeuwigde, werd gevraagd om nu ook eindelijk een vrouw te schilderen.
PvdA-raadslid Hester Assen vindt het niet meer van nu dat mannen zo domineren in de stad. Ze bedacht op 8 maart, op Internationale Vrouwendag, al een actie om borden te overplakken naar vrouwennamen. Honderd Utrechtse straten kregen toen een nieuwe naam. Bestaande straatnamen werden vervangen door namen van vrouwelijke politici, schrijvers, artiesten en uitvinders.
Utrechtse straatnamen worden vervangen met die van vrouwen: ‘Niet meer van deze tijd’
Hester Assen laat aan Hart van Nederland weten: "De strijd voor gelijke rechten voor vrouwen gaat door. Het is bewustzijn creëren. Ik vind dit ook belangrijk voor mijn dochter dat ze en representatief beeld ziet." Het veranderen van straatnamen is nog niet zo makkelijk, weet Assen. "In Lombok zijn veel straten vernoemd naar mannen van de VOC. Als gemeenteraad kan je dit niet alleen, het is iets wat van de stad zou moeten doen."
Als een gemeente een straatnaam verandert krijgen alle bewoners automatisch een nieuw adres. Het adres moet dan gewijzigd worden en deze aanpassingen kosten geld, geld dat de gemeente moet betalen. Ook is het wijzigen van straatnamen een ingewikkeld proces.
Het plan is dat er de komende tijd meer muurschilderingen van belangrijke vrouwen op huizen in Utrecht worden vertoond. Burgemeester Sharon Dijksma is erg blij met het initiatief. Bij de onthulling van het schilderij aan de Maliesingel nummer 54 zei Dijksma: "Als je deze slimme dame dieper in de ogen kijkt, zie je een powervrouw en daar ben ik een groot fan van. Johanna Westerdijk, pionier in onderzoek naar plantenziekten, was de verpersoonlijking van ‘Work hard, play hard’."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.