Terug

Volg Hart van Nederland

Stephanie bewaarde stilgeboren dochtertje Rosie in water: 'Het was zo waardevol'

Persoonlijke verhalen

20 juli 2021, 22:45

Ouders van stilgeboren kinderen moeten goed worden geïnformeerd over de watermethode om hun kindje langer bij zich te houden. Die oproep doet Stephanie van 't Klooster, zelf moeder van een dochter die voor de bevalling al overleed. Ze heeft een brochure geschreven over haar positieve ervaringen.

Op 4 maart 2019 werd na een zwangerschap van veertig weken het meisje Rosie stil geboren. Stephanie en haar man Nick kregen in het ziekenhuis de keuze om hun dochter in een koelcel te leggen, direct aan te kleden of in een bak met water te leggen. Ze kozen de laatste optie.

"We vonden het wel een eng idee", blikt Stephanie terug bij Hart van Nederland. "Het ziekenhuis probeerde ons te overtuigen en daar zijn we nu blij mee. Wij zagen na een half uur al een roze baby in het water liggen. Het was zo mooi."

Natuurlijke tint van baby

Het in het water leggen van een kindje heeft als voordeel dat de natuurlijke tint van de baby wordt teruggehaald na een stilgeboorte. Stephanie en haar man hebben op die manier op een intieme manier afscheid kunnen nemen van Rosie. 

Het stel wilde niet dat hun twee dochters hun zusje eng zouden vinden als ze haar zagen. "Wij vonden het heel spannend hoe de meiden zouden reageren. We hebben haar samen thuis in het badje gelegd en dat ging eigenlijk heel goed. Ze vonden haar zo mooi en waren trots."

Uiteindelijk is Rosie nog een kleine week thuis geweest. Stephanie, die zelf fotograaf is, heeft ook prachtige foto's kunnen maken van Rosie. "Deze week is ons zo dierbaar. Want alle extra tijd met je overleden kindje is eenmalig en zo kostbaar. In zeer korte tijd maak je herinneringen voor je hele leven."

Informatie stilgeboren baby's

Toen dokters in het ziekenhuis hadden vastgesteld dat het kindje geen hartslag meer had, mocht Stephanie weer naar huis. Ze kregen allemaal folders mee met informatie over stilgeboren baby's. "Thuis keken we die folders door en ik wist niet zo goed wat ik ermee moest. Ik vond het of een beetje negatief of er stond informatie in waar ik niet naar op zoek was."

In het ziekenhuis hoorde ze pas over de optie om haar kindje in water te leggen. Online schreef Stephanie over haar ervaringen en kreeg naar aanleiding daarvan veel vragen van andere vrouwen. "Ik had heel erg de drang om alles van mij af te schrijven en te delen, want ik was zo trots op haar en vond haar zo mooi."

Verwerken van eigen verdriet

Stephanie besloot daarom een brochure te schrijven en die aan te bieden bij ziekenhuizen. "Die was binnen twee weken af. Ik wist precies hoe deze er uit moest zien." In de folder worden veel foto's getoond van hoe een kindje er uitziet na de watermethode. “Voor mij is het belangrijkste dat mensen na het lezen van de folder een overwogen beslissing kunnen nemen of de watermethode bij hen past of juist niet."

De folder wordt al in verschillende ziekenhuizen aangeboden, onder meer in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. Stephanie hoopt dat er meer volgen. “Hadden wij gelijk mooie foto’s gezien in een folder, dan hadden wij geen bedenkingen gehad of discussies gevoerd. Dan hadden we gelijk gezegd: ja!”

Stephanie gunt andere ouders die in deze nachtmerrie belanden een waardig afscheid. Het voorlichten en erover praten helpt haar ook met het verwerken van haar eigen verdriet over het verlies van Rosie. "Het houdt haar in leven. Zolang er over je wordt gepraat blijf je in leven."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.