Persoonlijke verhalen
19 apr 2021, 20:22
Zestien jaar geleden verloor hij zijn broer aan de gevolgen van pesten. Nu wil Victor Wagemakers uit Vinkeveen pesten bespreekbaar maken, zelfs bij de allerjongsten. "Mijn broer Gerard werd vanaf zijn 13e gepest, 16 jaar geleden beroofde hij zichzelf van het leven. Ik heb ontzettend veel verdriet gehad," Aldus Wagemakers.
"Bewust of onbewust krijgen kinderen op jonge leeftijd al te maken met pesten. Misschien gaat een grapje net te ver of misschien worden ze zelf gepest", aldus Wagemakers. "Ik wil ervoor zorgen dat jonge kinderen op een leuke en educatieve manier leren over peten en over wat de gevolgen hiervan kunnen zijn, daarom ben ik samen met Nijntje een project gestart."
Toen Gerard 16 jaar geleden een einde maakte aan zijn leven, heeft Victor veel verdriet gehad. "Het verdriet was groot." Pas toen hij zelf een dochter kreeg en zij naar school ging, kwam het besef. "Ik heb de pijn gevoeld die mijn ouders toen gevoeld hebben, daar moest ik iets mee doen."
"Mijn dochter gaat met plezier naar school en dat wil ik graag zo houden", aldus Wagemakers. "Ik besloot om met de helft van de opbrengst van mijn bedrijf een project te starten." Het project is in samenwerking met Nijntje en moet ervoor zorgen dat jonge kinderen, uit groep 1/2 zich op een educatieve manier bewust worden van pesten.
"De komende twee jaar ontvangen basisscholen in heel Nederland een box met lesmateriaal, dat is het streven," aldus Wagemakers. De box bevat een boekje, een knuffel en kleurplaten, allemaal van Nijntje. "Het boek dat in de box zit, is Nijntje Hangoor. Het verhaal gaat over een nieuwe jongen op school, die gepest wordt om zijn oor." De juf of meester kan het verhaal voorlezen met de knuffel erbij. "Na afloop krijgen alle kinderen een kleurplaat mee naar huis. De ingekleurde tekeningen gaan dan weer mee naar school en dan wordt er een anti-pestslinger van gemaakt", aldus Wagemakers.
Wagemans heeft grote plannen voor de toekomst. "Wanneer we alle basisscholen gehad hebben, willen we gaan uitbreiden naar het kinderdagverblijf, pesten begint namelijk onbewust heel vroeg."
Toch komt pesten niet alleen bij kinderen of jongeren voor. Ook onder volwassenen kan het flink uit de hand lopen, op de werkvloer bijvoorbeeld. "Onze toekomstplannen zijn daarom ook zeker daarop gericht", aldus Wagemakers. "Uiteindelijk willen we filmpjes gaan maken voor (jong)volwassenen, zo willen we ze op een luchtige en toch serieuze manier bewust maken van pestgedrag en wat het met mensen kan doen. Mensen bewust maken van pesten en de gevolgen ervan, dat is onze missie!"
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.