Persoonlijke verhalen
28 mrt 2022, 21:56
Praten over de dood. Het is nog een van de laatste taboes. Zeker één op de drie Nederlanders praat nooit over de dood, blijkt uit onderzoek van SIRE, dat onlangs een campagne startte om dit taboe te doorbreken. Dit is ook het persoonlijk doel van de 21-jarige Rutger, die allebei zijn ouders verloor tijdens een vakantie. Om het verlies een plek te geven, maakt hij er een film over.
Rutger (21) en zijn zusje Finette van Hulst (17) uit het Zuid-Hollandse Geervliet verloren hun ouders Anton (52) en Monica (49) tijdens een vaarvakantie in Friesland. De oorzaak wordt nog onderzocht door de politie. Als afstudeerproject verfilmt Rutger het verhaal. Hij hoopt mensen te inspireren om te praten over de dood. "Ik ben zo blij dat wij dat wél hebben gedaan, dat gaf ontzettend veel rust."
Op 21 april 2021 trof de politie op een boot in de haven van Bolsward twee bewusteloze mensen aan. Twee andere volwassenen op diezelfde boot waren al overleden. Dat waren de ouders van Rutger en Finette. De oorzaak van hun dood wordt nog altijd onderzocht door de politie. Vanwege dat lopende onderzoek kan en mag Rutger daar nu niet veel over zeggen.
"Toen de politie aan de deur stond, samen met onze oma, dacht ik dat haar hondje was doodgebeten. Maar toen ze zeiden dat we even moesten gaan zitten en vertelden dat onze vader en moeder dood waren, voelde het alsof het leven in één keer uit me werd weggezogen", vertelt Rutger aan Hart van Nederland.
Rutger en zijn zusje zijn meteen druk met het regelen van allerhande dingen. Allerlei vragen passeren de revue. Hebben ze een voogd nodig? Kunnen ze blijven wonen in hun ouderlijk huis? Hoe zit het met de verzekering? En hoe moet het met de uitvaart?
"Het klinkt misschien een beetje luguber, maar omdat wij best vaak over de dood hebben gesproken, wisten we wat we moesten doen", legt Rutger uit. "Tijdens een vakantie kwam het onderwerp ter sprake: wat als vader en moeder er opeens allebei niet meer zijn? In een familiegraf wilde mijn vader onder liggen en moeder er bovenop. Dat leverde natuurlijk allerlei grapjes op, maar ook praktische informatie. We hoefden niet te twijfelen."
Tijdens het kijken naar The Passion kwam het nummer 'Treur niet', van Diggy Dex voorbij. "Dat vond mijn moeder zo mooi, dat wilde ze graag gedraaid hebben bij haar uitvaart." Zo kwam het zware onderwerp 'de dood', toch nog op een luchtige manier regelmatig ter sprake. "Dat gaf ons ook een bepaalde rust."
Rutger besluit om van deze hele ervaring een afstudeerfilm te maken: 'Mijn ouders wonen op Jupiter'. "In de film volgen we het verhaal van een broer en zus die in een keer hun ouders verliezen. We zien welke keuzes ze moeten maken en hoe verschillend ze allebei het rouwproces ervaren." De belangrijkste boodschap die de film moet overbrengen? "Praat erover nu het nog kan! Wacht niet tot iemand terminaal ziek is, maar doe het nu. Wees open over de dood."
Via een crowdfundactie kunnen mensen het afstudeerproject van Rutger steunen. Het is de bedoeling dat in de week van 11 tot 17 april opnames worden gemaakt. Geld is nodig om goede apparatuur te kunnen huren, acteurs te betalen, locaties, reiskosten, eten voor de crew, nabewerking, en muziek.
Het doel van 7.000 euro is inmiddels gehaald maar het geld blijft binnenstromen. De teller staat nu op ruim 10.000 euro, de actie loopt nog tot en met donderdag.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.