Persoonlijke verhalen
30 okt 2022, 22:43
Ruim een jaar geleden wordt Limburg getroffen door een watersnoodramp die zijn weerga niet kent. Maandag brengen premier Rutte en minister Adriaansens een bezoek aan het getroffen gebied om de financiële regeling voor de inkomstenderving toe te lichten. B&B-eigenaresse Corinne en hoteleigenaar Georges gaan het gesprek met een kritische houding in, want nog altijd zitten zij diep in de ellende. Ook hebben ze weinig vertrouwen in de regeling.
De B&B van Corinne en haar man is gevestigd in een eeuwenoude molen in Heerlen. Tijdens de ramp stond het water vier meter hoog, in de kelder en woongedeeltes samen. "De muren zijn nog steeds nat", vertelt ze aan Hart van Nederland. "We kunnen voorlopig niet verder met herstellen, want het moet eerst droog zijn." Na de ramp heeft het stel al hun spullen moeten weggooien, want alles zat onder een dikke laag modder.
Gedeeltes van het perceel zijn inmiddels al wel opgeknapt. Zo hebben ze sinds een paar weken weer een keuken. "We hebben tot afgelopen zomer steeds buiten staan koken", vertelt Corinne. Het echtpaar zit al bijna anderhalf jaar zonder inkomen. Wel hebben ze geld gekregen van het Rampenfonds en de verzekering voor het aanschaffen van zaken als een koelkast, een bank, en andere noodzakelijke spullen.
"Nu heb ik gehoord dat met deze nieuwe regeling maar 30 procent van de inkomsten worden vergoed. Dat is niet veel. Alles is natuurlijk mooi meegenomen, maar toch." Corinne is benieuwd wat premier Rutte daar maandag tijdens zijn bezoek over te zeggen heeft.
Georges Laheij van het getroffen hotel Walram in Valkenburg is op z'n zachtst gezegd niet te spreken over de regeling. De benedenverdieping van het hotel meet zo'n 2000 vierkante meter en stond ten tijde van de ramp helemaal onder water. "We zijn nog constant bezig met verbouwingen. Ik draai op tachtig procent", aldus Laheij tegen Hart van Nederland
"Ik had een goeie buffer, mijn pensioenpotje, toen kwam de coronacrisis en daarbij de overstroming. Die buffer heeft me erdoorheen gered, maar het betekent dat het grootste gedeelte van mijn reserves weg is. Dat is pijnlijk. Daar wordt niet bij nagedacht", zegt hij. Door de regeling zou hij daar maar een klein deel van terugkrijgen. "Rutte roept telkens 'we zorgen dat iedereen goed geholpen wordt'. Maar ik heb nogal wat vraagtekens bij de nieuwe regeling."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.