Persoonlijke verhalen
28 juli 2021, 13:08
Wat naar verwachting een rustige en een "bijna saaie" nachtdienst zou worden, loopt voor politieagenten in Rijswijk uit op een van hun heftigste momenten die je als agent mee kunt maken: de reanimatie van een baby.
De agenten delen hun heftige verhaal op social media om iedereen te bedanken voor de samenwerking, maar ook om aan mensen te laten zien dat het politiewerk "veel meer is dan alleen bonnen schrijven."
Het is een doodnormale nacht als de agenten bij een tankstation langs de A4 staan om een automobilist een boete te geven voor vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het rijden. Als de agent nog even staat na te praten met een collega verandert de "saaie nachtdienst" in één keer. "Wij worden opgeroepen door de meldkamer en worden naar een woning gestuurd voor een reanimatie. Ik kan je vertellen dat we met enige regelmaat naar onwelwordingen worden gestuurd om eerste hulp te verlenen. Dit hoort bij ons werk. Maar nu krijgen we te horen dat het een reanimatie betreft van een baby van enkele maanden oud", schrijft de agent in het bericht op Facebook. "Een reanimatie is altijd spannend, maar er komt extra spanning op te staan als het om (jonge) kinderen gaat."
Vanaf het tankstation rijden ze met toeters en bellen naar het adres in Rijswijk. De totale rit is ongeveer vier minuten en in de tussentijd bespreken de dienders het reanimatieprotocol. "Toen we bij het adres aankwamen rende mijn collega, samen met de collega’s van verkeerspolitie, naar de juiste woning. Ik pakte snel de AED en rende ook die kant op. We vlogen gevoelsmatig de trappen op en kwamen bij de woning aan.”
Als de agent de woonkamer binnenkomt ziet hij de moeder met het kindje in haar armen. "Samen met een opgeroepen burgerhulpverlener namen we de baby over van de moeder en controleerden de ademhaling en het reactievermogen. Een zucht van opluchting kwam op toen we merkten dat de baby ademhaling had en (vertraagd) reageerde. Ondanks dat er nog veel reden voor zorg was, was er gelukkig ademhaling.”
Terwijl ze nog wachten op de ambulance proberen ze de moeder gerust te stellen. Ze is nog altijd erg onrustig als het ambulancepersoneel de zorg voor het kindje overneemt. De vrouw heeft al meerdere malen overgegeven en dreigt te gaan hyperventileren. "Tijdens de ademhalingsoefeningen die we met haar deden, probeerden we ook nog informatie over de gezondheid van de baby te achterhalen."
Er gebeurt dan een hoop. De vader van het kind is inmiddels ook onderweg naar de woning, er wordt direct contact met hem opgenomen. "Ik begrijp dat hij ook in paniek kan zijn, maar we willen natuurlijk ook voorkomen dat de vader zichzelf verongelukt onderweg hierheen. Gelukkig krijgen we de vader snel aan de telefoon en komt hij redelijk kalm over. Hij is onderweg en is er over enkele minuten", schrijft de agent verder.
Als het traumateam met de helikoper landt, is er niets meer dat de agenten kunnen doen. Het kindje werd vervolgens met spoed naar het ziekenhuis in Rotterdam gebracht.
De volgende dag nemen de agenten nog contact op met het gezin. Naar omstandigheden gaat het goed met het kindje.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.