Terug

Volg Hart van Nederland

Portretten intersekse-expositie met een mes bewerkt: Leonne voelt zich gesterkt door actie

Persoonlijke verhalen

23 mei 2023, 21:57

Er wordt druk gewerkt om de vernielde foto's van de Intersekse-tentoonstelling in Alkmaar te vervangen. Afgelopen weekend werden drie van de foto's met een mes bewerkt. Het gaat dus om foto's van intersekse personen; die hebben zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken. Dat de foto's nu kapot zijn, zorgt bij Leonne alleen maar voor meer vechtlust.

Met de foto-expositie moet de onzichtbare groep intersekse meer uit de anonimiteit komen, want dat is hard nodig blijkt uit deze actie. "Heel veel mensen snappen het nog niet", vertelt Leonne Zeegers aan Hart van Nederland. Dit gedrag sterkt haar alleen maar nog meer dat dit hard nodig is: "Die jongeren snappen het nog niet."

Want intersekse personen komen vaker voor dan je zou denken. Eén op de negentig mensen wordt geboren met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken. Dan kun je denken aan iemand die zowel een penis als een baarmoeder heeft. Al zijn er veel andere varianten. Deze groep personen is relatief onzichtbaar, terwijl er meer mensen met een intersekse conditie rondlopen dan mensen met groene ogen.

Geschrokken

Fotograaf Ernst Coppejans gaf deze minderheidsgroep een podium met foto-expositie '1 op 90' op het Stationsplein in Alkmaar. Ze werden al snel geconfronteerd met een ernstige teleurstelling.

De fotograaf was enorm geschrokken toen hij het nieuws over het vandalisme hoorde. Hij vertelt dat het erg gevoelig ligt. Intersekse mensen hebben, zo zegt Coppejans, altijd in het geheim geleefd vanwege het onbegrip van velen in de samenleving. Er wordt eigenlijk niet over gepraat, terwijl mensen die met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken relatief veel voorkomen. Met zijn expositie '1 op 90' probeert hij het begrip te normaliseren. Intersekse mensen zijn er altijd al geweest en het is zonde om die diversiteit in geslacht verborgen te houden.

X in het paspoort

Leonne Zeegers is één van de personen die op een vernield portret staat. Zeegers is geboren met de intersekse conditie Klinefelter Mozaïek, wat inhoudt dat zij zowel XX als XY chromosomen in haar lichaam heeft. Bij haar geboorte kon niet worden vastgesteld of zij een jongen of een meisje was.

Haar ouders hebben ervoor gekozen haar op te voeden als jongen, al ging haar lichaam zich een andere kant op ontwikkelen. Na een lange zoektocht naar haar identiteit heeft Zeegers besloten niet meer in de hokjes te willen passen die de maatschappij mensen oplegt. Ze noemt zich genderfluïde en was in 2018 de eerste persoon in Nederland die een X in haar paspoort heeft, waar de meeste mensen een M of een V hebben staan.

Eerder sprak Hart van Nederland met haar over de wijziging van haar paspoort:

Een op vijf mensen wil geslacht uit paspoort: 'Verander het naar uiterlijke kenmerken'
2:30
Een op vijf mensen wil geslacht uit paspoort: 'Verander het naar uiterlijke kenmerken'

Coppejans gelooft niet dat dit kwajongens geweest zijn, maar gaat uit van anti-LHBTI sentimenten als motivatie. Hij vindt het erg moeilijk om te zien dat juist deze kwetsbare groep zo wordt aangevallen.

Zeegers staat er zelf, naar eigen zeggen, nuchter in:

Portretten intersekse-expositie met een mes vernield
1:57
Portretten intersekse-expositie met een mes vernield

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.