Terug

Volg Hart van Nederland

Nichtje organiseert pelgrimstocht voor vermoorde priester Frank van der Lugt

Nichtje organiseert pelgrimstocht voor vermoorde priester Frank van der Lugt

Persoonlijke verhalen

9 apr 2021, 15:34

Woensdag precies zeven jaar geleden werd de Nederlandse priester Frans van der Lugt doodgeschoten in zijn tuin in Syrië. Zijn nichtje organiseert volgend jaar een pelgrimstocht, als eerbetoon.

Van der Lugt maakte zelf de keuze om in het land, waar inmiddels de oorlog was uitgebroken, te blijven. Zelfs als de Syrische stad Homs dreigt te worden belegerd.

In januari 2014 vraagt hij via een videoboodschap op YouTube hulp voor de bevolking van de inmiddels belegerde stad. Hij wilde een luisterend oor en hulp bieden. Op 7 april 2014 wordt hij in zijn tuin vermoord en een dag later daar begraven. Tot op heden is nog altijd niet duidelijk wie hem om het leven heeft gebracht.

Geëmigreerd naar Syrië

Anne Claire van der Lugt denkt op deze dag altijd een beetje meer aan haar oom, want hij wordt nog altijd gemist. "Als hij in Nederland kwam, kwam hij bij ons thuis. Ik wilde graag bij hem op bezoek, maar toen ik daar oud genoeg voor was, was het te gevaarlijk in Syrië", vertelt ze aan Hart van Nederland.

Haar oom werd geboren in Nederland, maar besloot in de jaren '70 voorgoed te verhuizen naar Syrië. Eerst naar Damascus, later naar Homs. "Hij had daar een project waarbij hij veertig mensen met een beperking in dienst had. Zo runden ze een wijn- en olijfgaard en een hostel," vertelt Anne Claire.

De priester liep vaak lange afstanden. "Dat leidt tot nieuwe inzichten, zei hij dan. Ik ga dat ook doen, lopen van Amsterdam naar Den Bosch. Het is een niet-officiële pelgrimstocht. Bij mijn oom was iedereen welkom: katholiek, moslim, het maakte niet uit. Hij verbond ze. Omdat hij dat deed, vind ik dat iedereen mag aansluiten bij mijn tocht."

Anne Claire is van plan om de tocht volgend jaar te lopen, van 5 tot 10 april.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol entertainmentnieuws, juicy verhalen en exclusieve beelden.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.