Persoonlijke verhalen
1 feb 2021, 10:47
Ria Geluk overleefde de Watersnoodramp, maandag 68 jaar geleden. Ze sliep twee nachten op het dak van haar onder water gelopen boerderij op Schouwen-Duiveland. De Zeeuwse herdenkt de slachtoffers nog ieder jaar, maar wil iedereen tegelijk waarschuwen voor klimaatverandering. "Er is genoeg onderzocht, het is tijd voor actie."
Ria was 6,5 jaar oud toen het water kwam in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953. Haar ouders hadden een boerderij in de Vierbannenpolder bij Kapelle, vertelt de Zeeuwse 68 jaar later aan Hart van Nederland.
"We waren wel gewaarschuwd voor de storm, maar hadden geen idee wat ons boven het hoofd hing", vertelt de inmiddels 74-jarige vrouw. "Met ons gezin en de buurkinderen zijn we zaterdagavond het dak op gegaan. Pas maandagmiddag werden we gered met een bootje."
Het woeste water bleek te sterk voor de schuur, waarin de koeien en paarden stonden. "Maar onze boerderij bleef staan", herinnert Ria zich nog goed. "Dat heeft ons leven gered. We hebben geluk gehad. Van de honderd bewoners in ons straatje zijn er 42 verdronken, waaronder mijn grootouders en een tante."
De Vierbannenpolder heeft na de Watersnoodramp negen maanden onder water gestaan. "Het langste van alle overstroomde gebieden in Nederland", weet Ria. "We hebben bijna drie jaar niet in huis kunnen wonen. Eerst lag de polder vol zand, toen moest het huis worden opgeknapt, het vee was natuurlijk weg."
Toch is haar vader verder gegaan met boeren. "En na mijn studie heb ik het nog een tijd lang overgenomen", vertelt ze. "Uiteindelijk heb ik het akkerland verkocht, maar ik woon nog steeds op hetzelfde terrein."
Zoals ieder jaar staat Ria stil bij de ramp. Ze kijkt maandagochtend naar de livestream, want ook deze herdenking moet rekening houden met de coronamaatregelen. Later legt ze bloemen op het graf van haar overleden grootouders en tante.
Toch wil de Zeeuwse vooral vooruitkijken. "We moeten de klimaatverandering beïnvloeden", legt ze uit. "Als er meer water komt, wat doe je dan? Er zijn nu genoeg rapporten en onderzoeken. Het is tijd om iets te gaan doen." Ze snapt dat dat geld kost, maar het is volgens haar hard nodig. "We moeten meebewegen als de zeespiegel stijgt."
Met andere inwoners op Schouwen-Duiveland is Ria daarom de stichting BewuSD begonnen. Deze week wordt er door hen campagne gevoerd om de klimaatnoodtoestand uit te roepen op het Zeeuwse eiland. Om aandacht te vragen zijn er stickers op verschillende plaatsnaamborden geplakt: 'Verdronken dorp in 2100?', valt er in meerdere dorpen te lezen.
De stichting is inmiddels een petitie gestart om de gemeenteraad op te roepen om in actie te komen om een nieuwe watersnood te voorkomen.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.