Persoonlijke verhalen
21 sep 2022, 07:40
"Laat je niet afleiden in het verkeer". Dat is de boodschap die de ouders van de doodgereden Yannick willen meegeven. Ze organiseren een speciale dag om automobilisten en jongeren bewust te maken van hun gedrag in het verkeer.
Hun 21-jarige dochter werd in maart 2016 op Texel tijdens het fietsen doodgereden door een automobiliste die aan het appen was. Een enorm verlies voor haar ouders Lauranne Jansen en Frank Frijns.
"Ik kan er mee leren omgaan, maar een plekje geven zal ik het nooit. Dat ze nooit meer om mij heen is, dat we haar niet meer kunnen vasthouden, praten, lachen, noem het maar op.", zegt haar moeder tegen Hart van Nederland. "Elke dag voelen we het gemis en dat zal altijd zo blijven. Het cliché dat de tijd alle wonden heelt, klopt niet. De tijd heelt niet alle wonden", vult vader Frank aan.
Dader Pamela H. wordt in hoger beroep veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur en een deels voorwaardelijk rijverbod. Het Openbaar Ministerie eiste een gevangenisstraf, maar de rechtbank vond het niet bewezen dat H. ook echt zat te appen achter het stuur. Zijzelf heeft ook altijd ontkend.
De ouders van Yannick zijn zeer teleurgesteld in die uitspraak, maar zitten niet bij de pakken neer. Ze steken hun energie nu in de strijd tegen mobielgebruik in de auto. De familie wil voorkomen dat anderen hetzelfde drama meemaken en daarom bedachten zij de themadag "Mobiel zonder mobiel". Vader Frank "had hier liever niet gestaan", zegt hij. "Want dat had betekend dat Yannick hier nog zou zijn. We zien helaas dat de cijfers nog steeds stijgen. Er vallen ieder jaar doden als gevolg van afleiding. We willen ons stemgeluid laten horen en we doen dat op onze eigen manier."
De familie heeft vandaag in het Brabantse Geldrop een doe-dag georganiseerd voor bijna 200 groep-8-leerlingen van verschillende scholen. De hele dag doen ze mee aan verschillende activiteiten, om zelf te ervaren hoe het is als je bezig bent met je mobiel tijdens het autorijden. Ze zitten bijvoorbeeld achter een simulator en er wordt ook veel gepraat tijdens een speeddate-sessie.
"We zijn verslaafd aan de mobiel", is het punt dat Lauranne wil overbrengen. "We zeggen niet dat niemand zijn mobiel meer mag gebruiken, maar ben bewust van wanneer je veilig en wanneer je niet veilig bezig bent met het gebruik van je mobiel. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen."
Jaarlijks overlijden meer 600 slachteroffers in het verkeer. Dat moet veranderen, vindt ook Mark Harbers, minister van Infrastructuur en Waterstaat. Hij kwam naar Geldrop toe en vond de dag heel bemoedigend. "Ga er maar aan staan als je zelf het verdriet hebt om het verlies van je dochter." Harbers zegt dat het kabinet veel doet om de verkeersveiligheid te verbeteren. Zo zijn boetes op appen achter het stuur de afgelopen jaren fors verhoogd en de politie kan met speciale camera's zien of mensen het zitten te doen.
"Maar je ziet ook hier: ongeluk zit in een heel klein hoekje. Het zijn dingen die je kunt vermijden", zegt de minister. "De overheid kan dingen doen als zorgen dat de weg veilig is ingericht, maar uiteindelijk is het je eigen gedrag achter het stuur of ook op de fiets wat maakt of je ook anderen in gevaar brengt. We willen echt ieder jaar naar minder verkeersslachtoffers. Dat betekent dat we niet alleen alcohol achter het stuur, maar ook appen achter het stuur moeten aanpakken."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.