Terug

Volg Hart van Nederland

Nabestaanden willen zoeken naar verzetshelden in natuurgebied, maar dat mag niet

Persoonlijke verhalen

17 sep 2021, 23:08

Waar liggen de verzetshelden die in de Tweede Wereldoorlog gefusilleerd zijn? Nabestaanden willen dat graag weten. Jurriaan Wouters wil daarom met speciale radarapparatuur de Waalsdorpervlakte afzoeken. Maar beheerder Dunea staat dat niet toe.

De vlakte behoort tot een Natura 2000 gebied en daar gelden strenge regels. De natuur mag op geen enkele wijze verstoord worden, zo wordt gezegd. Wouters en de nabestaanden zijn verbijsterd, want met gebruik van de nieuwste radarapparatuur is van natuurverstoring geen sprake.

Geen spoor

Annemieke van Dijk is de kleindochter van Willem van Dormolen. Willem pleegde tijdens de Tweede Wereldoorlog verzetsdaden. Hij werd gesnapt, raakte gewond en werd opgepakt. Zijn vrouw en dochter zochten hem nog op in het ziekenhuis, en later in het Oranjehotel waar hij werd overgebracht. Toen de oorlog was afgelopen, was er geen spoor van hem. Het is dus ook onduidelijk wat er met hem is gebeurd.

Annemieke ziet het verdriet bij haar moeder over de onzekerheid wat er met haar vader is gebeurd. "Voor mijn moeder en mijn oom is het belangrijk om te weten. Dat zou onbeschrijfelijk zijn. Ik krijg kippenvel als ik erover praat. Het is een kleine kans dat hij wordt gevonden. Maar die hele kleine kans, die moeten we pakken."

Nieuwe technieken

Jurriaan Wouters loopt al twee jaar rond met het plan te gaan zoeken. Tijdens de oorlog zijn er zo'n 250 mensen geëxecuteerd, van wie velen nog rond de Waalsdorpervlakte zouden moeten liggen. Met nieuwe technieken en radarapparatuur is het mogelijk om zonder schade de grond te scannen op stoffelijke resten.

"Er liggen daar mensen die een eregraf verdienen en niet een rustplaats op plaats delict. Ze zijn nu als afval begraven met het doel om nooit meer gevonden te worden", aldus Wouters. "Weduwen hebben steeds verzocht: ga zoeken, ga zoeken. Het is nooit gebeurd. Zij hebben hun hele leven verdriet gehad. Dat verdriet gaat over op de kinderen en kleinkinderen. Het is belangrijk om te weten of ze er liggen en zo ja, waar ze liggen." Om aandacht voor de kwestie te krijgen is Wouters nu een petitie gestart.

Ligt gevoelig

Dunea laat weten geen discussie te willen voeren via de media, juist omdat de zaak zo gevoelig ligt. In een schriftelijke verklaring laten ze weten contact te hebben gehad met het bedrijf dat de radarapparatuur heeft. Ze gaan om de tafel om te kijken hoe ze het gebied zorgvuldig kunnen betreden zonder schade aan de flora en fauna aan te brengen. "Mede daarom gaan we graag met de heer Wouters en het bedrijf het gesprek aan. Uitnodiging voor dat gesprek volgt zeer binnenkort."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.