Terug

Volg Hart van Nederland

Opa Arend bouwt droomboomhut voor kleinkinderen en stiekem ook voor zichzelf

Persoonlijke verhalen

14 apr 2022, 23:43

Zestig jaar geleden zaaide Arend Nijborg de zaden nog in de grond, nu loopt hij met zijn kleinkinderen over de zelfgeslepen planken in zijn enorme boomhut. De Drenthese opa is na zes jaar bouwen zo goed als klaar met zijn droom boomhut. "Maar er kan altijd wel iets nieuws bij als het aan Arend ligt", grapt zijn vrouw Lineke.

Zes jaar lang heeft de pensionado gebouwd aan de ultieme boomhut. Volgens zijn vrouw Lineke (68) heeft hij dat voornamelijk gedaan voor zijn kleinkinderen. "Maar ook wel een beetje voor zichzelf hoor", zegt ze lachend. "Hij vond het als kind al heel erg leuk om boomhutten te maken en hij is altijd al bezig geweest met hout."

Op een houtentrap loop je vijf meter naar boven richting de ingang van de boomhut. De trap fungeert, op verzoek van de kleinzoon, ook als ophaalbrug. "Hij vindt de boomhut namelijk net een kasteel, en die is natuurlijk niet af zonder ophaalbrug", vertelt Lineke aan Hart van Nederland.

Eigen gebruik

Het is niet zo verbazend dat de kleinzoon de vergelijking maakt met een kasteel, volgens oma is de hut bijna 24 vierkante meter groot. "De kleinkinderen vinden het geweldig om met opa te sjoelen. Ze hebben er zelfs al een keertje in geslapen." Daarnaast zijn de glijbaan, brandweerpaal en kabelbaan een erg leuk alternatief voor de kleinkinderen om weer beneden te komen.

De pensionado's zijn er vaak ook zonder kleinkinderen te vinden. "Arend heeft een kacheltje gebouwd waardoor we 's avonds wel eens met een drankje naar de zonsondergang kijken."

Van zaaien naar boomhut

Bijzonder aan de boomhut is niet alleen de grootte van de hut, maar ook het hout waar het van gemaakt is. Arend heeft namelijk als klein jongetje samen met zijn oom op het erf de bomen gezaaid. Deze zijn nu gebruikt zijn voor de fundering van de hut. "Toen ze die plantten was het niet zijn intentie om het hiervoor te gebruiken", zegt Lineke. "Maar zowel de boomhut zelf, de meubels binnen als de boom waar de boomhut nu in hangt komen uit die zaden."

'Het is nooit klaar'

Het woon/keukenkamer gedeelte van de boomhut is zo goed als af. Maar volgens Arend is het nog lang niet klaar. "Ik wil ook niet klaar zijn, want dan ga ik mij vervelen. Er is namelijk altijd wel wat te doen." Hij heeft nu nog plannen om een functionerende wc en douche gedeelte te maken in een tweede ruimte.

Of dat de boomhut er wel mag staan weet Het paar eigenlijk niet. Ze hebben het nooit nagevraagd aan de gemeente omdat het op eigen terrein staat. "Maar het staat als een huis, dus van instortgevaar kan geen sprake zijn."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.