Persoonlijke verhalen
11 okt 2021, 20:01
De 49-jarige Olaf Oude Kamphuis uit Rotterdam ziet geen uitweg meer. Sinds zijn botbreuk zit hij aan huis gekluisterd en staat hij er alleen voor. Benaderde hulpinstanties gaven lange tijd niet thuis, maar nu is er tóch goed nieuws.
Ondanks zijn lichte verstandelijke beperking en epileptische aandoening, woont Olaf zelfstandig en kan hij zich normaal gesproken in het dagelijks leven redden. Totdat hij twee weken geleden zijn been brak op vakantie in het buitenland en er bij thuiskomst achter kwam dat niemand voor hem kan zorgen.
"Dit gun je echt niemand. Ik zit er helemaal doorheen. In Duitsland heb ik ongeveer twee weken in het ziekenhuis gelegen," aldus Olaf. "Bij thuiskomst ben ik zelf ook naar het ziekenhuis geweest, maar konden zij mij niet helpen. Dit omdat ze mij geen indicatie konden geven en mij ook niet niet konden opnemen."
Olaf zat een kleine twee weken op de bank en kon geen kant op. "Ik heb nu een week niet gedoucht en ben al vijf keer gevallen. Ik schaam me ook zo voor mijn huis. Het lukt me allemaal gewoon niet meer", legt de Rotterdammer uit.
Instanties gaven al die tijd niet thuis en vooral dit maakt het voor de Rotterdammer erg ingewikkeld. Zijn huisarts zou verschillende aanvragen voor zorg hebben ingediend, maar kreeg geen gehoor vanwege bureaucratie en personeelsgebrek. "Had ik maar in Duitsland gebleven. Ik zie geen uitweg meer."
Olaf is niet de enige in een dergelijke situatie. Volgens Hans Buijing, bestuurder van branchevereniging Zorgthuis.nl, gaat het om duizenden mensen die hulpbehoevend zijn maar niet de nodige zorg krijgen. Indien de situatie niet verandert, verwacht Buijing dat dit aantal kan oplopen tot in de tienduizenden.
Volgens Buijing ligt het probleem bij de arbeidsmarkt en in de capaciteitsproblemen in de zorg. Deze zouden ontstaan omdat er te weinig zorg wordt ingekocht door zorgverzekeraars en gemeenten. De branchevereniging zou dan ook graag in Den Haag verandering zien. "Den Haag moet de regie pakken. Zorgverzekeraars moeten door de politiek worden aangestuurd, de Nederlandse Zorgautoriteit moet actief worden gemaakt en gemeentes moeten meer worden aangestuurd en aanwijzingen krijgen", aldus Hans Buijing.
Raadslid Michel van Elck van Leefbaar Rotterdam maakt zich hard voor Olaf en noemde de zijn situatie eerder al "mensonterend". Van Elck pleit voor de aanstelling van een ‘zorgkorporaal’, een manier om zorg centraal te bieden. "Mijn maag draait om bij dit verhaal. Dat dit in een beschaafde samenleving in 2021 nog voorkomt", laat hij weten aan Hart van Nederland.
Van Elck legt uit dat de politiek en de gemeentes naar elkaar wijzen, met als gevolg dat iemand hierdoor helemaal geen zorg krijgt. "Als de ene niet kan, moet de ander het opvangen. Al is het Den Haag of de gemeente zelf. De koppen moeten bij elkaar worden gestoken. Wie het ook mag zijn of wie het regelt maakt niet uit, als iemand het maar regelt."
Van Elck heeft inmiddels een spoeddebat aangevraagd en hoopt hiermee het verschil te kunnen maken voor de 49-jarige Olaf.
De gemeente Rotterdam laat Hart van Nederland weten het schrijnend te vinden dat Olaf in deze situatie is beland. "Hoewel zorg rond een proces van revalidatie geen gemeentelijke zorg is, voelen we ons natuurlijk wel verantwoordelijk voor Rotterdammers. Daarom hebben we direct contact gezocht met zorgorganisaties die kunnen helpen. Een zorgaanbieder heeft dit weekend contact gehad met Olaf en heeft vandaag laten weten de benodigde zorg te organiseren."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.