Persoonlijke verhalen
25 nov 2021, 22:47
Alleen al de gedachte van weer een nieuwe lockdown roept gevoelens van eenzaamheid op bij mensen die het mentaal zwaar hebben. Ook een groep alleenstaanden kijkt met spanning naar de persconferentie. Gaat het sociale leven weer op de schop? Kunnen we straks nog wel naar kantoor? Het eenzaamheidsvirus ligt op de loer en dat kan leiden tot angst en depressie.
De groep singles groeit al jaren, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ruim een kwart van de Nederlanders tussen de 25 en 45 is alleenstaand. De 25-jarige Jocelyne Ludoph uit Groningen, ook single, heeft al stappen ondernomen want ze wil zich niet meer voelen zoals tijdens de laatste lockdown.
"Tijdens de vorige lockdown was het voor iedereen natuurlijk rot, maar ik heb het echt als zeer negatief ervaren", vertelt ze aan Hart van Nederland. Ze is in haar vriendengroep de enige vrijgezel, en zat dus de hele tijd alleen te koekeloeren. "Ik was alleen maar thuis in mijn eentje aan het werk en kreeg veel problemen. De maatregelen geven veel frustratie en het gevoel dat de situatie uitzichtloos is geworden."
Jocelyne is vooral bang het sociale leven weer te moeten missen als er weer een lockdown komt. "Ik was net helemaal opgebloeid nu alles weer een beetje kan", zegt ze. "Ik heb gewoon andere mensen nodig om goed te kunnen functioneren. Bij mijn familie en vrienden heb ik aangegeven dat ik steun nodig had. Professionele hulp heb ik nog niet gezocht."
Om te voorkomen dat ze bij een strengere lockdown in zo'n diep dal terechtkomt dat ze wel professionele zorg moet zoeken, heeft Jocelyne alvast ingegrepen. "Ik heb geregeld dat ik sowieso naar kantoor kan, mochten de maatregelen weer strenger worden. Op mijn werk is een groepje van tien, ook alleenstaanden, waarmee ik dan in een sociale bubbel kan gaan."
Ruth Peetoom van de GGZ verwacht dat steeds meer mensen professionele hulp nodig gaan hebben de komende tijd en dat zou rampzalig zijn, want de wachttijden zijn nu al erg lang. "De vraag naar geestelijke gezondheidszorg is de afgelopen jaren onverminderd groot", constateert Peetoom.
"In de afgelopen periode hebben we bij de jeugd-ggz zelfs te maken met een gemiddelde vraagstijging van 15%. En dan moeten de na-ijleffecten van de coronapandemie op de mentale gezondheid nog komen."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.