Persoonlijke verhalen
10 nov 2021, 23:05
Er is nog altijd geen duidelijkheid over wat er half september precies is gebeurd op begraafplaats Rusthof bij Amersfoort. Een 'spirituele organisatie' hield daar een seance, het spiritueel oproepen van geesten, bij kindergraven, met toestemming van de gemeente én de begraafplaats. Twee maanden later zijn er veel vragen, maar weinig antwoorden. Daarom spant Floor Drost met zijn vrouw Radia een kort geding aan tegen de directeur van de begraafplaats en de groep 'spiritisten'. "Ik wil weten welke organisatie dit was", zegt Floor woensdag tegen Hart van Nederland.
Het gaat Floor en Radia niet eens om de specifieke namen. "Ik hoef geen namen en rugnummers. Stel dat het bij wijze van spreken het RIVM is, dan weet ik al genoeg. Dan hoef ik niet te weten dat het Jaap van Dissel was", zo legt Floor uit.
Het is voor het stel vooral belangrijk dat ze weten welke organisatie erachter zit, vooral vanwege de gemoedsrust van Radia. Zij loopt nu bij een psychiater en slaapt niet of nauwelijks. "In geestenbezweringen heb je verschillende gradaties. Ik wil weten op welk niveau zich dit heeft afgespeeld. Mijn vrouw gaat er echt aan onderdoor", aldus Floor.
De gemeente lijkt de naam van de organisatie echter niet prijs te willen geven en hult zich in stilzwijgen. "We wachten het kort geding af", zo laat een woordvoerder weten. Wel gaat de gemeente de Nationale Ombudsman inschakelen om onderzoek naar het geheel te doen, maar daar nemen de nabestaanden geen genoegen mee. Sterker nog, een groep van 20-25 nabestaanden doet nu zelfs aangifte tegen de directeur van de begraafplaats en de groep mensen die daar rituelen hebben uitgevoerd. Die aangifte komt dus bovenop en staat los van het kort geding van Floor en Radia.
Advocaat Jan Visscher vertegenwoordigt die grote groep en legt uit waarom deze aangifte zo belangrijk is. "Er is iets gebeurd wat heel diep ingrijpt bij deze mensen. Maar ze weten nog steeds niet wat er heeft plaatsgevonden. Dit moet consequenties hebben. Het is een vorm van grafschennis."
Verder is deze hele zaak aan het licht gekomen, omdat een vooralsnog onbekend persoon een camera heeft gevonden met beelden van het ritueel. "Daar kan de Ombudsman geen onderzoek naar doen, maar het Openbaar Ministerie wel. Die kan de beelden opeisen. Ook dat is een reden van de aangifte", weet Visscher.
Hoe sneller er duidelijkheid komt voor de nabestaanden, hoe eerder zij rust zullen hebben. "Ik zie dit als een ultieme poging. Een noodsprong. We willen het gewoon weten", zegt Floor tot slot.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.