Persoonlijke verhalen
21 nov 2023, 22:13
Een ondergelopen kelder is niets nieuws voor Cindy Koelink uit Rotterdam. Al sinds ze in dit appartementencomplex woont, heeft ze wateroverlast. Maar de maat is nu vol. De woningbouwvereniging heeft het water zo lang laten staan, dat er nu een hele vieze geur vanaf komt.
"Ik heb hier geen woorden voor. Ik vind het echt verschrikkelijk", vertelt Cindy aan Hart van Nederland. "Ik moet er ook niet te lang bij stilstaan, want ik kan wel huilen. Ik denk dat de woningbouw ook niet doorheeft wat dit mentaal met iemand doet." Want de woningbouwvereniging, Hef Wonen, is aansprakelijk, vindt Cindy.
"Dit is al sinds ik hier ben komen wonen, eind 2015, en sinds 2017 werd het steeds erger. Alle spullen van mijn kinderen en van mijn ongeboren kindje. Overal zit schimmel op." Vies, maar ook ontzettend zonde. "Dit is een kledingkast die ik had kunnen gebruiken, maar die is niet meer bruikbaar", zegt ze terwijl ze naar witte planken vol met schimmel wijst.
Ook de kinderwagen die al klaarstond voor de nieuwste aanwinst van het gezin, heeft de wateroverlast niet overleefd. "Kijk die schimmel die hierop staat. Daar kan ik mijn kind toch niet in leggen?"
Het is niet zo dat de woningbouwvereniging niks doet, zegt ze. "Het probleem is dat het water steeds terugkomt. Dus ze halen het water wel weg, maar zodra het regent staat de kelder weer vol." Dat gaat al jaren zo. "Dat het water ons hier tot de enkels staat, is niets nieuws voor ons. Maar wel dat het nu vier weken stilstaat."
"Er komt een lucht vanaf die ik niet kan beschrijven. Het begon eerst naar riool te ruiken, maar daar zijn we inmiddels allang voorbij. Ik ben zwanger en ik kan niet naar beneden. Ik krijg enorme kotsneigingen. En de lucht kan niet gezond zijn, terwijl mensen hier elke dag doorheen moeten."
Ze heeft veel meldingen gemaakt bij Hef Wonen. "Maar ze komen elke keer met mooie beloftes, waar ze niks van waarmaken. Ze zeggen dat het water door de grond kwam, maar er zit een gat in de muur. Die hebben ze nu gedicht, maar mijn kind van 5 jaar oud kan dit nog beter. Er staat wel een waterstofzuiger die een beetje water weghaalt, maar nog steeds worden je enkels nat."
Ook weet ze inmiddels dat meer flats in de buurt met dezelfde problemen kampen. Ze belde de gemeente. "Die schrokken enorm en hebben een spoedaanvraag ingediend. Maar ook dan mag ik blij zijn als ik binnen vier of vijf dagen antwoord krijg." Het kan niet langer zo, vindt ze.
"Ik vind dat de woningbouw hiervoor aansprakelijk gesteld moet worden. En dat ze dit moeten vergoeden." Ze had niet het geld om alle spullen te verzekeren. "En al die spullen, ik kan het niet meer gebruiken. En dat moet ik zelf maar oplossen. Het is nu klaar. Na acht jaar is het nu klaar.
In de hele wijk is er sprake van grondwateroverlast, waar onze bewoners de dupe van zijn. We werken hard aan een oplossing. Bij extreme regenval blijft het water helaas terugkomen.
We brengen nu een drainagesysteem aan die het water afvoert.
Totdat de situatie definitief is opgelost pompen we het water weg.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.