Terug

Volg Hart van Nederland

Alwéér monumentje voor vermoorde Anoeska (3) vernield: 'Volgende is vandalismebestendig'

Persoonlijke verhalen

25 juli 2022, 22:04

Opnieuw is het raak: het monumentje voor het op driejarige leeftijd vermoorde meisje Anoeska in Rotterdam is op 10 juli vernield. Vader Chiel is kapot van verdriet maar wil het snel in ere herstellen. "Ik word er wanhopig van, het is gewoon verschrikkelijk. Heel verdrietig", aldus de aangeslagen vader.

De bedoeling is dat er een nieuw monumentje op een nieuwe plaats (in de buurt) komt, dat ook nog eens hufterproof is én ook bedoeld is voor andere vermoorde kindjes in Rotterdam-Rijnmond. Om het te bekostigen is hij een inzamelingsactie begonnen en krijgt hij weer alle hulp vanuit de politie en gemeente. Maar toch: het verdriet om de jongste vernieling is er niet minder om.

Vandalen

Het is alweer ruim 35 jaar geleden dat Anoeska om het leven werd gebracht, op verschrikkelijke wijze. In oktober 1986 werd het levenloze lichaampje van het meisje aangetroffen in het Park bij de Euromast. In precies datzelfde park staat nu een monumentje voor haar, opgericht door haar vader. Maar helaas weten vandalen er niet vanaf te blijven.

Meermaals volgen vernielingen, in 2018 de jongste. Tot afgelopen 10 juli, toen was er weer een overlaat (of onverlaten) die het volledige plakkaat hebben ondergekrast. Er staan foto's van Anoeska en haar lievelingspoes op, beide doorgekrast. Dubbel zoveel als in 2018. "Ik voel het echt als een gerichte actie en ik voel me niet meer veilig" zegt Chiel verslagen. "Ik krijg iedere keer PTSS door deze toestanden. Je wordt er misselijk van. Telkens als ik er heen ga, denk ik dat er weer iets is."

Chiel is druk bezig en in gesprek met de gemeente en de politie. Die laatste partij geeft hem bijzonder veel steun, hij staat namelijk al jaren in contact met wijkagent Ben van Gorcum. Ook hij is erbij als de aangeslagen Chiel Hart van Nederland te woord staat.

"Het is een hele misselijke daad als iemand een monumentje van een dierbare van iemand moedwillig vernielt", vertelt politieagent Van Gorcum. Maar of er ooit een dader aangewezen kan worden, is maar de vraag. "Het is een afgelegen plek en het feit dat hier ooit een lichaam is gevonden, laat zien dat dit een plek is met weinig sociale controle."

Alle vermoorde kinderen

Chiel wil het monumentje nu verplaatsen, iets verderop in het park. Daar zouden de vernielingen moeten ophouden, omdat het een meer openbare plek is. En hij heeft een nobele missie: het nieuwe monumentje moet alle vermoorde kindjes uit de Rijnmond gaan herdenken. En uiteraard nog steeds zijn kleine meisje, Anoeska.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.