Terug

Volg Hart van Nederland

Monique heeft ALS, maar fietst toch berg Mont Ventoux op: 'Het gaat hard achteruit met me'

Persoonlijke verhalen

4 juni 2023, 22:55

Nog geen jaar geleden hoorde Monique van der Hoff dat ze de dodelijke zenuw- en spierziekte ALS heeft. Ze gaat hard achteruit, maar volgende week donderdag wil ze tijdens het evenement Tour du ALS fietsend de Mont Ventoux in Frankrijk op, om geld op te halen voor haar ziekte. "Het gaat bizar snel, maar ik ben erg positief."

Tijdens een potje tennissen vorig jaar zomer merkte Monique dat er iets niet goed zat. "Mijn racket kon ik niet meer goed vasthouden. Ik ben doorverwezen naar de neuroloog en binnen een maand, op 8 juli, is de definitieve uitslag gekomen. Het is heel bizar."

Veel support van vrienden

Sinds Monique de diagnose kreeg, is ze hard achteruit gegaan. "Mijn stem is iets minder aan het worden en lopen gaat heel slecht, dat kan alleen met de rollator. Met ALS heb je het niet in de hand. Elke dag als ik opsta, denk ik: kan ik nog een stukje lopen? Het gaat bizar snel, maar ik ben erg positief. Dat ben ik altijd geweest", zegt ze tegen Hart van Nederland.

Monique is blij dat ze mee kan doen aan de Tour du ALS. Volgend jaar lukt het haar misschien niet meer, vertelt ze:

Monique heeft ALS en fietst een berg op
2:33
Monique heeft ALS en fietst een berg op

Haar man Peter Jans-Beken helpt haar waar hij kan. Samen met een groep vrienden en collega's doen ze donderdag mee aan Tour du ALS en gaan ze samen de berg op. Voor de elfde keer zullen dan honderden fietsers, hardlopers en wandelaars de Mont Ventoux beklimmen op om geld op te halen voor wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte.

Monique zal in een speciale ligfiets naar de top gaan. "Ik heb een mega grote vriendengroep. Een paar mensen gaan mee, ook als supporter. Dat vind ik heel bijzonder en mooi aan mijn ziekte, hoe mooi de mensen om mij heen zijn. Je merkt pas hoe goed die band is als je ziek wordt."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.