Persoonlijke verhalen
6 mrt 2022, 20:58
Het is steeds lastiger om aan een betaalbare woning te komen, maar bij gescheiden ouders met kinderen zijn de zorgen pas echt groot. Dat hebben echtscheidingsadvocaten onderzocht. De woningnood houdt stellen met relatieproblemen bij elkaar met alle gevolgen van dien. In het 'scheidingshotel' Divorce Housing kunnen ze het aanbod niet meer aan.
Maickel van den Burg is de bedenker van het 'Heartbreak Hotel'. Hij kwam op het idee toen zijn ouders gingen scheiden en zijn vader woonruimte zocht. "Juist mensen met modale inkomens komen in de problemen als ze gaan scheiden. Zij zijn de grote verliezers want mensen met lage inkomens komen er vaak nog wel uit met toeslagen. In mijn werk als projectontwikkelaar kwam ik vaak in leegstaande kantoorpanden. Soms is wel driekwart van de kantoormeters leeg. Ik dacht waarom gaan we daar niet iets mee doen?"
Daisy Bouwens is een van de bewoners van zo'n scheidingshotel. Zij moest na de breuk met haar ex nog een half jaar met hem samenwonen. Dat was op zijn zachtst gezegd geen succes. "We hadden verschrikkelijke ruzies, dingen zijn kapot gegaan. Zelfs de politie is een aantal keer over de vloer geweest."
Inmiddels heeft Daisy een woonplek gevonden in een scheidingshotel in Katwijk. "Het merendeel van de woningen is meteen weg, nog op de dag dat ze online komen. Mijn beide ouders zijn er niet meer. Bij vriendinnen logeren is weer een inbreuk op hun privacy. Dat wil je ook niet."
Daisy is zeker niet de enige die noodgedwongen moest samenwonen met een ex-partner. De Nederlandse vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators heeft samen met journalistiek platform Pointer onderzocht dat dat een jaar nadat de scheiding is uitgesproken, nog geldt voor meer dan de helft van de gevallen. Voorzitter van de vFAS Alexander Leuftink laat aan Hart van Nederland weten dat het tekort aan woningen voor een enorme prijsstijging zorgt.
"Nog nooit was deze zo hoog. Voor ouders die net gescheiden zijn, is de situatie nog nijpender. De financiële situatie is veranderd en een woning huren of kopen blijkt vaak te duur." Gemeenten kunnen een gescheiden ouder een urgentieverklaring geven als kinderen niet bij de ex-partner wonen. Uit het onderzoek blijkt dat veel gemeenten zich hier niet aan houden.
De bedenker van het scheidingshotel vindt dat het in een welvarend land als Nederland anders geregeld moet gaan worden. Maickel van den Burg spreekt zelfs van Amerikaanse toestanden.
"We hebben onlangs een bejaardentehuis verbouwd naar scheidingshotel. We hebben zo'n 70 plekken maar krijgen wel tien keer zoveel aanmeldingen zo'n zevenhonderd per locatie. Het probleem is heel groot. Mensen die in auto's slapen, op kantoor stiekem overnachten. Er is veel schaamte. In de randstad gaat bijna één op de twee nu scheiden. Dat aantal was één op de drie. Vooral ouders met kinderen komen in de moeilijkheden."
In zeven Randstad-gemeenten staan nu 'scheidingshotels' waar ze onderdak bieden aan zevenhonderd mensen verdeeld over 24 projecten. Het doet de oprichter Maickel erg goed om te zien dat er uit alle scheidingsellende ook iets heel moois kan ontstaan. "We noemen het hotel ook wel de 'hunkerbunker' want er ontstaan nieuwe romances. We bieden niet alleen onderdak, maar ook mediaton. De bewoners delen hun beslommeringen en hebben elke vrijdagmiddag een borrel met elkaar. Er ontstaat een community."
Ook Daisy is voor nu even gelukkig, op haar nieuwe plek. "Ik kom hier echt thuis."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.